VW roept 11 miljoen auto's terug voor nieuwe software
Volkswagen gaat de 11 miljoen dieselauto's die zijn uitgerust met software die de uitstoot kan manipuleren van nieuwe software voorzien zodat aan de regels wordt voldaan. Volgens de nieuwe topman Matthias Müller zijn er omvangrijke plannen opgesteld voor de vervanging die voorgelegd zullen worden aan toezichthouders.
Klanten van Volkswagen worden binnen enkele dagen op de hoogte gesteld van het plan. Müller legde het voornemen voor aan ongeveer duizend topmanagers van het autoconcern maandagavond op het hoofdkantoor in Wolfsburg.
Het gaat om dieselauto's die tussen 2009 en 2015 zijn gebouwd. Het gaat om wereldwijd 5 miljoen Volkswagens, 1,8 miljoen Volkswagen-bedrijfswagens, 2,1 miljoen Audi's, 1,2 miljoen Skoda's en 1 miljoen andere types, waaronder Seats. Het is niet duidelijk hoeveel auto's in Nederland terug naar de garage worden geroepen. Volkswagenimporteur Pon kon niet onmiddellijk commentaar geven op de terugroepactie.
Volgens Müller is er een lange weg te gaan en moet veel werk worden verzet voordat het vertrouwen in Volkswagen weer is hersteld. Daarbij zal slechts stap voor stap vooruitgang worden geboekt en zullen er tegenslagen zijn, aldus de vrijdag benoemde bestuursvoorzitter.
De Duitse vakbond IG Metall haalde dinsdag hard uit naar Volkswagen. Volgens de bond zorgt het dieselschandaal voor enorme schade voor de voertuigen, het autoconcern en Duitsland als geheel. IG Metall-voorzitter Detlef Wetzel vergeleek de fraude met de financiële crisis.
Wetzel verklaarde verder dat de werknemers van Volkswagen niet de dupe mogen worden van het gesjoemel met de uitstootnormen. De verantwoordelijken moeten worden gevonden en persoonlijk verantwoording afleggen voor de fraude. Dat is de taak van justitie, aldus de vakbondsvoorzitter.
Ministerie wist al jaren van geknoei
Hoewel al jarenlang blijkt dat ook in Nederland op grote schaal wordt gemanipuleerd met de uitstoot van dieselauto's, zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet te weten welke fabrikanten hier sjoemelen. In rapporten die het ministerie heeft laten opstellen, ontbreekt informatie over merken en modellen.
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Die Empörung über VW ist scheinheilig http://t.co/nh981UJ7Xs pic.twitter.com/hhCJwTKx4w
— DIE WELT (@welt) 27 september 2017
hacken
Het dieselschandaal bij Volkswagen is ook voor Japan reden om na te gaan of auto's voldoen aan de emissienormen. Het ministerie van Transport eist duidelijkheid over de uitstoot van automakers zoals Toyota, Mitsubishi en Mazda. Ook van Volkswagen, het best verkopende buitenlandse merk in Japan, wordt openheid van zaken gevraagd.
De automakers hebben tot het einde van de week om rapporten over de uitstoot te overleggen. Ook overweegt Japan de huidige tests voor dieselmotoren aan te passen, liet minister Akihiro Ohta dinsdag weten. Japan sluit zich met het onderzoek aan in het rijtje landen waaronder Zuid-Korea, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die de naleving van de regels door automakers nagaan.
Milieudefensie gaat hackers inzetten om de software van dieselpersonenauto's te kraken. De actiegroep wil daarmee meer duidelijkheid krijgen over het gesjoemel van autofabrikanten. Dat zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. De organisatie wil behalve van Volkswagen ook de software van andere merken kraken, zoals BMW, Mercedes en Opel.
Het Volkswagengevoel
De fans op de tribune van VfL Wolfsburg hebben het na een paar mooie jaren zwaar: laatst verpletterd door Bayern, nu vooral de crisis bij massawerkgever Volkswagen. Een reportage vanuit de Volkswagen Arena.
Dwingen
De organisatie vindt eigenlijk dat de Europese Unie autofabrikanten moet dwingen toegang te geven tot de chips. Op die manier zou fraude kunnen worden voorkomen. 'Maar als die het niet doen, moeten wij het doen', zegt Stumpe.
Milieudefensie gaat een team van hackers samenstellen dat de klus moet klaren. 'Het is geen gemakkelijke klus, want autofabrikanten doen enorm hun best om de software af te schermen.' De organisatie wil zelf de auto's kopen.
Volgens Stumpe is het niet illegaal om een auto te kopen en vervolgens te kijken hoe een en ander werkt. Dat ligt anders voor het publiek maken van de broncode van software. 'We zijn een actiegroep en we hebben wel vaker dingen gedaan die niet mogen. Bovendien dient openbaarmaking een hoger belang. Maar we bekijken straks wel hoe we ermee omgaan.'
Stumpe verwacht dat de resultaten nog wel enige tijd op zich zullen laten wachten. 'Het is echt een enorme klus.'
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Autostadt.ie is out! http://t.co/8OnwRriAY2
— AutoStadt (@AutoStadt2012) 27 september 2017