VW compenseert Amerikaanse eigenaars sjoemeldiesels

Volkswagen heeft een schikking getroffen om Amerikaanse bezitters van een auto met ingebouwde sjoemelsoftware te compenseren. Tot deze overeenkomst is Volkswagen met de Amerikaanse overheid en een groep advocaten gekomen. Zo'n 600 duizend VW-rijders hebben de keus om hun sjoemeldiesel te laten ombouwen of de auto te laten terugkopen door de Duitse autobouwer.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Dit heeft een Amerikaanse rechter in San Francisco donderdag bekendgemaakt.

Volkswagen moet bovendien geld uittrekken om de vervuiling van het milieu tegen te gaan en moet ook investeren in groene technologie in de bouw van hun wagens.

Een Amerikaanse Volkswageneigenaar krijgt door de schikking gemiddeld 1.700 dollar. Dat bedrag kan fluctueren omdat niet iedere auto dezelfde aanpassing hoeft te ondergaan. Bij sommige Volkswagens is slechts een aanpassing in de software noodzakelijk. Oudere auto's hebben waarschijnlijk een uitgebreidere reparatie nodig.

Volgens persbureau AP wordt nog onderhandeld over de hoogte van de reparaties. Ook is het nog onduidelijk wanneer Volkswagen begint met de reparatiewerkzaamheden.

Het bedrijf moet hoogstwaarschijnlijk een miljard dollar uittrekken voor de compensaties. Maar dit kan oplopen tot zo'n tien miljard dollar, wil Volkswagen volledig voldoen aan de Amerikaanse overeenkomst.

Robert Giuffra, advocaat van Volkswagen. Beeld ap
Robert Giuffra, advocaat van Volkswagen.Beeld ap

Proeven

Wereldwijd zijn miljoenen dieselauto's verkocht die meer schadelijke stoffen uitstoten dan op papier staat. Speciale software zorgde ervoor dat dit niet aan het licht kwam in laboratoriumproeven. Details over de schikking moeten de komende tijd verder worden uitgewerkt. Daarvoor heeft Volkswagen van de rechter tot en met 21 juni de tijd gekregen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden