VW-brandweerbus 1973 Prijs: 8990 gulden

Het kopen van bijzondere tweedehands auto's is volledig veranderd sinds internet. Een puntgave Renault Dauphine, een originele Mini of een bijzondere Volkswagen 'spijlbus', zijn zelfs in de grootste autokrant van Nederland nauwelijks meer te vinden....

Theo Stielstra

Stel we zijn op zoek naar een fraaie Volkswagenbus voor regelmatig gebruik. Zo'n bus is goedkoper en stijlvoller dan een moderne Multi Purpose Vehicle (MPV), maar mist geavanceerde luxe als ABS, airconditioning en airbags. Toch blijft het gemak van een handzame, maar ruime auto: vrachtjes met puin van de verbouwing, kinderen van en naar school en uitstapjes met de vier honden.

De vroege modellen uit de jaren vijftig en begin jaren zestig, de zogenoemde spijlbussen, met een raamstijl middenin de voorruit, vallen af. Ze zijn te fragiel, de onderdelen zijn schaars, en de bussen vergen tenminste een droge stalling en veel onderhoud.

Ook de prijs speelt een rol. Onder de twintigduizend gulden zijn uitsluitend roestbakken te koop. Voor een echte oude wordt vlotjes 50 duizend gulden neergelegd. Voor geregeld gebruik gaat de voorkeur uit naar een bus uit de jaren zeventig. De auto mag niet jonger zijn dan 1976, zodat de eigenaar kan profiteren van het nul-procent oltimertarief van de wegenbelasting.

Een prima uitvalsbasis vormen de websites van de clubs. Niet alleen Volkswagen heeft aanhangers op het web verzameld. Vrijwel alle clubs met aansprekende oldtimers hebben een website: Mercedes, BMW, Peugeot, Renault, Fiat. (oldtimer.pagina.nl)

Via vwbusclub.nl bijvoorbeeld, valt op hoeveel informatie er is: aanbieders en prijzen, garages, onderdelen, gegevens over gewicht, prestaties, geschiedens, verzekeringen. Kortom alles wat een niet-deskundige koper van zijn aanstaande bezit moet weten.

Onmisbaar zijn de vele vraag- en aanbodrubrieken bij deze clubs, naast echte veilingsites als marktplaats.nl en 2dehands.nl. Hier komt tegenwoordig de marktprijs tot stand.

'Internet is erg belangrijk geworden', beaamt handelaar Carlos van Schaik. Vijf jaar geleden begon hij uit liefhebberij een handeltje in VW-bussen. Het liefst bijzondere exemplaren. Na enige tijd kon hij ervan leven. Sinds hij een website heeft (www.vwspijlbus.nl), komt er ook belangstelling uit het buitenland. 'Ik krijg nu klanten uit Duitsland, België en Italië. Drie weken geleden heb ik een Vlaamse ijscowagen verkocht aan een handelaar in Californië.'

VW-bussen zijn heimwee-auto's. 'Mensen die zo'n bus kopen, kennen de auto vaak nog van vroeger. De bakker en de melkboer hadden er een. Het was toen de eerste kleinbus en er zijn verschrikkelijk veel van gemaakt. Maar er werd onzorgvuldig mee omgesprongen. De VW Kever en Volvo Amazone zijn als privé-auto vaak vertroeteld door hun eigenaren, maar die bussen waren maar bedrijfswagens. Er zijn er niet zoveel meer van over, en ik merk dat de mooie bussen erg schaars beginnen te worden. Zelfs in Duitsland, waar ik ze vaak vandaan laat komen.'

In de loods van Van Schaiks European Collectables vallen twee Duitse brandweerauto's op. Een 9-persoonsbus met een zoeklicht uit 1972, en een gesloten bus uit 1973. Beide zijn voorzien van een dakdrager voor de ladders en een fors blauw zwaailicht. De motoren hebben respectievelijk 56 duizend en 111 duizend kilometer gelopen, en dat is bijna niks voor de onverwoestbaar geachte Volkswagenmotor. Ze staan strak op de zwaar geprofileerde banden en de lak glimt als nieuw: altijd binnen gestaan, en in de vrije uurtjes liefdevol gepoetst door de vrijwillige brandweerlieden. We vallen voor de bestelbus van de Freiwillige Feuerwehr Altenwahlingen, voor net geen negenduizend gulden.

'Veel mensen kopen zo'n gave bus om er regelmatig mee de weg op te gaan, of ze bouwen 'm om tot een campertje', zegt Van Schaik. 'Dat kost natuurlijk wel wat, maar nog steeds veel minder dan de aanschaf van een fabrieksnieuwe camper.'

De investering in de auto kan lucratief uitpakken. In de afgelopen vijf jaar zijn de prijzen voor VW-bussen met 40 procent gestegen, signaleert Van Schaik. Bij een groeiende vraag en een langzaam wegroestend aanbod, kan dat alleen maar betekenen dat de bus over een paar jaar weer met winst van de hand kan worden gedaan. Voorwaarde is wel dat de nieuwe eigenaar het onderhoud van deze oldtimer voldoende serieus neemt.

De gesloten VW-bus wordt geleverd inclusief een verrassing: als de schuifdeur opengaat, prijkt achterin daar een zware Bachert-brandweerpomp. Dat wordt lachen op de sportdag van school.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden