VVE lust of last voor appartementeigenaar?

Een goede buur is beter dan een verre vriend. De praktijk wijst echter uit dat het lang niet altijd koek en ei is tussen buren....

door Ronald Buitenhuis

Het aantal appartementen is de laatste jaren stormachtig toegenomen. Projectontwikkelaars realiseerden op grote schaal nieuwbouwcomplexen in de grote steden en ook woningcorporaties stoten steeds meer appartementen af. De koper van zo'n appartement of etagewoning, is automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren (VVE). Grosso modo kan worden gesteld dat iedereen die onder- of bovenburen heeft, geconfronteerd wordt met zo'n verenigingsconstructie.

Het lidmaatschap verplicht iemand tot het meebetalen in de kosten van een complex. Wat onder de gemeenschappelijke kosten valt, hangt af van de afspraken die zijn gemaakt door de individuele VVE. Vaak maken servicekosten onderdeel uit van de maandelijkse bijdrage aan de vereniging, maar ook de kosten voor groot onderhoud en bijvoorbeeld verzekeringen. In totaal zijn in Nederland naar schatting 82 duizend VVE's geregistreerd die in totaal een kleine miljoen appartementsrechten vertegenwoordigen.

Ruim de helft van de VVE's is klein en vertegenwoordigt slechts twee of drie woningen. Het gros van deze woningen betreft portiek- en etagewoningen in grote steden. De verenigingen zijn vaak niet of slecht georganiseerd en komen pas in actie als er problemen zijn.

Onlangs ontstonden er bij zo'n 'slapende' verenigingen in Den Haag nog uitzonderlijke taferelen. Een 44-jarige bewoonster van de bovenste etage in een portiekwoning constateerde dat het dak begon te lekken. Ze legt het probleem voor aan de twee andere bewoners van het pand omdat zij volgens de VVE-reglementen moeten meebetalen aan de lekkage van het (gemeenschappelijke) dak. De bewoonster van de begane grond is nogal labiel en weigert. Geregeld treft de bewoonster op drie hoog messen in haar deur aan. De zaak komt uiteindelijk bij de kanonrechter terecht die oordeelt dat de mevrouw van beneden moet worden gekort op haar uitkering en maandelijks een bedrag moet afstaan voor de dakreparatie.

Persoonlijke drama's komen overigens niet alleen in de probleemwijken in de stad voor. Een niet onbemiddeld echtpaar kocht recentelijk een woning in een appartementencomplex nabij Nijmegen om er de oude dag door te brengen. Het inpandige balkon achtten ze, hoewel er nauwelijks zon komt, geschikt voor een zonwering. Een installateur begint te boren en sleutelen, totdat de voorzitter van de VVE aanklopt. In de reglementen staat dat een zonwering verboden is. In een spoedvergadering moeten alle leden van de vereniging of de aanleg van de zonwering mag doorgaan. Conclusie: de bewoners vinden het ongepast. Ook de architect van het complex vindt zonwering in strijd met het karakter van het gebouw. Het gevecht gaat vervolgens voor de kantonrechter verder. Het vermoedelijke eindoordeel luidt dat een individu niet kan bepalen voor een compleet woonblok en dat de zonwering dus weer moet worden gedemonteerd.

Dergelijke voorbeelden zijn dagelijkse kost voor VVE Belang in Den Haag. De belangenvereniging voor appartementseigenaren is anderhalf jaar geleden opgericht, omdat er steeds meer vragen en klachten van appartementseigenaren kwamen. Volgens Renee Rothengatter van VVE Belang is het aantal klachten groter dan vermoed, maar over exacte cijfers beschikt ze niet. 'Ik leid het af uit de vele telefoontjes en brieven die we hier dagelijks binnenkrijgen.'

Behalve bovenstaande voorbeelden komen er klachten binnen over uiteenlopende onderwerpen; van geluidsoverlast (parket of plavuizen in een appartementencomplex dat doorklinkt) tot slecht onderhoud, verrotte kozijnen en de plotselinge entree van een grote hond als medebewoner. 'Er komen klachten over de kleur van de vloerbedekking in het trapgat of vragen zoals wie de beschadiging aan het traphuis bij een verhuizing betaalt?', zegt Rothengatter.

Het gros van de conflicten ontstaat volgens haar omdat veel VVE's een slapend bestaan leiden. 'Veel mensen hebben het druk en zitten niet te wachten op een bestuursfunctie in een VVE. Aan de andere kant is er ook veel onwetendheid bij huizenkopers. Je kan voor vervelende verrassingen komen te staan als je een appartement koopt en er niet goed op let of een VVE goed functioneert', waarschuwt Rothengatter.

Mede daarom heeft VVE Belang recentelijk een keurmerk in het leven geroepen. Krijgt een VVE een keurmerk, dan betekent dat dat de koper van een appartement met een redelijk gerust hart de woning kan aanschaffen. De Vereniging Eigen Huis is overigens minder gelukkig met dat keurmerk. 'Op zich vinden wij een keurmerk prima', laat woordvoerster Yda Geerts weten, maar dit keurmerk is te kostbaar, met name voor kleine VVE's. En juist daar zitten vaak de grote problemen. We vinden het keurmerk stigmatiserend werken.'

De Vereniging Eigen Huis heeft als alternatief de VVE-meter gelanceerd; een soort checklist die moet worden ingevuld door de voorzitter van het VVE-bestuur. Wie een appartement wil kopen en zich afvraagt of de VVE goed functioneert, kan via de VVE-meter via de website van de Vereniging Eigen Huis downloaden en controleren of de VVE goed functioneert. Zo worden er vragen gesteld over het functioneren van het bestuur van de VVE, de vergadering van eigenaars, afgesloten verzekeringen, de volledigheid van de jaarrekening en onderhoudsplanning. Een eindscore bepaalt uiteindelijk of de VVE functioneert of niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden