VVDM spant proces aan tegen staat over dienstplicht

De VVDM spant een kort geding aan tegen de staat om te bereiken dat Defensie onmiddellijk ophoudt met het oproepen van dienstplichtigen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Defensie voltooit in 1997 de omvorming van de strijdkrachten tot een beroepsleger. Het ministerie schaft dan per 1 januari de opkomstplicht af, wat inhoudt dat de laatste lichting zich op 1 april 1996 moet melden.

De VVDM keert zich tegen deze gang van zaken. Volgens de bond is een 'willekeurig geselecteerde kleine groep mannen' de dupe van het handhaven van de dienstplicht. Nog geen 10 procent van alle jongens is nodig om de laatste lichtingen te vullen, zo verwijst de vakbond naar een rapport van het onderzoeksbureau Berenschot.

De bond wijst ook op de materiële schade die een dienstplichtige lijdt doordat hij niet op de arbeidsmarkt actief kan zijn. Volgens berekeningen van Berenschot bedraagt deze schade voor de laatste groep dienstplichtigen tussen de 59 duizend (laag opgeleiden) en 90 duizend (hoog opgeleiden) gulden.

Defensie zegt dat het dienstplichtigen nodig heeft voor de Nederlandse deelname aan VN-vredesmissies. Het kort geding dient eind juni bij de rechtbank in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden