VVD zint op één tarief belastingen

De opstellers van het nieuwe VVD-beginselprogramma pleiten voor de invoering van één belastingtarief voor alle burgers. Volgens VVD-minister Zalm van Financiën gaat het om een 'interessant voorstel'....

Hoe hoog de nieuwe 'vlaktax' moet worden, staat niet in het VVD-manifest. 'Ergens tussen de 25 en de 40 procent', stelt burgemeester Dales van Leeuwarden, voorzitter van de beginselcommissie. Om een dergelijke ingrijpende wijziging van het belastingstelsel te financieren, moet volgens Dales 'de bijl in de aftrekposten'. De aftrek van de hypotheekrente laat de commissie ongemoeid.

Momenteel zijn er voor burgers onder de 65 jaar vier belastingtarieven, oplopend van 34,4 tot 52 procent (toptarief). Volgens Dales heeft een uniform tarief alleen maar voordelen. 'Het is simpeler, minder fraudegevoelig, de inning is goedkoper en het kan met minder ambtenaren. Bovendien loont langer werken weer, want niet alles wordt afgeroomd omdat je in een hogere belastingschijf belandt.'

Een 'reusachtig voordeel' noemt Dales dat bij een vlaktax de aftrek van de hypotheekrente iedereen hetzelfde voordeel oplevert. Nu profiteren de hoogste inkomens het meest.

Omdat de laagste inkomens vermoedelijk meer belasting gaan betalen en de hoogste minder, moet de koopkracht met andere maatregelen gerepareerd worden. Dales wil daartoe het aantal aftrekposten – waar de hogere inkomens het meest van profiteren – fors beperken. Daarnaast kunnen de BTW en de accijnzen omhoog. De VVDcommissie meent verder dat de landelijke en lokale overheden nog flink kunnen bezuinigen.

Minister Zalm verklaarde vrijdag dat invoering van de vlaktax niet deze kabinetsperiode zal plaatsvinden. Zijn ministerie zal mogelijk wel voorbereidende studies verrichten. Het plan voor een uniform belastingtarief is eerder door de Tweede Kamer voorgesteld, maar de studiefase nooit ontstegen.

Oppositiepartij PvdA stelt dat invoering van de vlaktax pas reëel is als tegelijkertijd de hypotheekaftrek en de aftrek van de pensioenpremies verdwijnen. Anders loopt het nieuwe tarief op tot 45 procent, aldus de PvdA.

Het VVD-manifest, dat eind deze maand wordt gepresenteerd, breekt verder een lans voor de direct gekozen minister-president. De partij bespreekt het stuk in mei. Volgens Dales zijn VVD-fractievoorzitter Van Aartsen, minister Zalm en partijvoorzitter Van Zanen, nauw betrokken geweest bij het nieuwe program.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden