VVD zet kandidaat-raadslid Almere uit partij om naaktfoto's

Een kandidaat-raadslid van de VVD in Almere is uit de partij gezet omdat hij meerdere Nederlandse vrouwen zou hebben gehackt om hun naaktfoto’s te bemachtigen. De partij heeft dit dinsdag bevestigd. De man zou voor de VVD hebben verheimelijkt dat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt.

Laura Ponticorvo, een bekende vlogger van wie Mitchell van der K. ook naaktfoto's gehackt en verspreid zou hebben. Beeld ANP
Laura Ponticorvo, een bekende vlogger van wie Mitchell van der K. ook naaktfoto's gehackt en verspreid zou hebben.Beeld ANP

Mitchell van der K., die achtste stond op de kandidatenlijst van de Almeerse VVD bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, zou de computers van meerdere vrouwen hebben gehackt. Hij wilde op die manier naaktfoto’s en video’s van hen bemachtigen. Volgens het RTL5-programma Online misbruik aangepakt zat hij onder meer achter de geruchtmakende verspreiding van seksueel getinte beelden van de bekende vlogger Laura Ponticorvo.

Van der K. bekent dat hij de computers van de vrouwen hackte. Het kandidaat-raadslid ontkent dat hij schuldig is aan het online verspreiden van het beeldmateriaal.

Ontmaskering

De zaak kwam bij de politie vorig jaar aan het licht toen een 32-jarige vrouw uit Zwanenburg aangifte deed. Er waren privéfoto’s van haar computer gehaald en online verspreid. Uit het politieonderzoek bleek dat Van der K. haar iCloud-account gehackt had. Hij zou dat bij minstens 188 accounts hebben gedaan. In totaal had Van der K. volgens de politie zeker dertigduizend privébeelden van vrouwen in bezit. De politie kon een deel van de slachtoffers identificeren; zij zijn door de politie op de hoogte gebracht. Tot nu toe hebben er dertig aangifte gedaan.

In februari trok Van der K. zich terug als kandidaat voor de raadsverkiezingen. Volgens fractievoorzitter Hilde van Garderen van de Almeerse VVD zou hij dat hebben gedaan vanwege ‘een serieuze gezondheidssituatie in zijn gezin’. De uitleg die Van der K. daarbij gaf was voor Van Garderen geen reden tot wantrouwen. ‘Het klonk zeer aannemelijk.’ Volgens Van Garderen is er nog aan Van der K. gevraagd of er geen andere redenen waren. ‘Hij heeft toen ontkennend geantwoord.’ Ze bevestigt dat Van der K. inmiddels heeft toegegeven dat hij zich eigenlijk terugtrok vanwege het strafrechtelijk onderzoek dat tegen hem loopt.

Geroyeerd

Bij de kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen was er volgens Van Garderen geen enkele aanleiding te twijfelen aan Van der K.’s integriteit. ‘We vragen alle kandidaat-raadsleden een Verklaring Omtrent het Gedrag. Die kon hij toen ook overleggen, maar dat was nog in september vorig jaar.’

Van Garderen werd er vorige week door Omroep Flevoland mee geconfronteerd dat het onderzoek naar Van der K. al liep toen hij zich terugtrok. De fractievoorzitter heeft daarop melding gedaan bij de integriteitscommissie van de VVD. ‘Deze leugen is meer dan voldoende reden voor royement’, zegt Van Garderen. Het is daarom volgens haar niet nodig het strafrechtelijk onderzoek af te wachten. De integriteitscommissie volgt die redenering en heeft dinsdag bekendgemaakt Van der K. per direct te royeren. Ook Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, staat achter de beslissing. ‘Dit is het enige wat je als partij kunt doen’, aldus Dijkhoff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden