VVD zet bedenkingen over sturen extra troepen Bosnië overboord

DEN HAAG De VVD heeft onverwachts haar grote reserves over het sturen van extra Nederlandse troepen naar Bosnië overboord gezet....

Van onze verslaggever

Blaauw sprak vorige week in de Kamer nog streng van een 'nee, tenzij'. Het CDA sloot zich daar toen bij aan en handhaaft ook nu zijn grote reserves.

Blaauw was twee weken geleden in Het Capitool ook al voor het sturen van mariniers. Hij kreeg vervolgens koude voeten in de Kamer. Het afgelopen weekeinde was Blaauw weer positief. 'Als de bewapening en taakstelling van de nieuwe eenheid maar stevig en helder zijn, kan de nieuwe inspanning van Nederland de zegen krijgen van de VVD-fractie. Ik heb in de fractie al geruime tijd gezegd: wij moeten meer doen en duidelijker zijn. Dan heeft Voorhoeve mijn steun.'

Voorhoeve weet zich nu gesteund door alle drie de coalitiepartijen, de VVD, PvdA en D66. Ook GroenLinks is voor een extra Nederlandse inbreng. Wel willen alle partijen meer duidelijkheid. De Kamer spreekt deze week nog over de uitzending. Voorhoeve moet nog de steun van het kabinet krijgen. Maar dat lijkt geen probleem.

Het CDA behoudt zijn grote reserves. Woordvoerder De Hoop Scheffer wil van Voorhoeve meer duidelijkheid over de commandostructuur, het mandaat en het politieke en militaire doel van de inzet. Hij vraagt zich af of de Brits-Franse interventiemacht waarvan de Nederlanders deel gaan uitmaken binnen het huidige mandaat kan opereren.

Tevens plaatst De Hoop Scheffer, samen met D66-woordvoerder Hoekema, vraagtekens bij het voornemen de extra eenheid met groene helmen en groene voertuigen uit te rusten, in plaats van het VN-wit. 'Als ze groen zijn betrachten de Serviërs minder terughoudendheid. En stel dat het in Srebrenica verder uit de hand loopt. Gaat de interventiemacht er dan heen? Gaat die dan het gevecht aan met de Serviërs?' De Hoop Scheffer zegt grote twijfels te houden over het grijze schemergebied waarin de VN-operatie belandt: ergens tussen vredebewaren en het afdwingen van vrede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden