VVD winnaar verkiezingen in nieuwe gemeenten

De VVD is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug. De PvdA leverde ten opzichte van de oude verdeling zetels in....

Van onze verslaggever

De verkiezingen werden eerder gehouden vanwege de gemeentelijke herindeling waaruit de nieuwe gemeenten zijn ontstaan. De nieuwe gemeenten beginnen op 1 januari 2006.

De VVD behaalde zeven van de 29 zetels van de nieuwe gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug. ‘Dit is een liberaal gebied, maar we moesten de favorietenrol wel waarmaken’, zegt lijsttrekker Ronald Letema van de VVD. Hij zegt maandag alle partijen te zullen ontvangen, ook de SP. ‘Maar de uitslag gebiedt ons de meest serieuze stap richting een coalitie met het CDA te zetten.’ Het CDA werd de tweede partij met zes zetels. GroenLinks en de PvdA haalden elk vier zetels.

Letema zegt dat zijn partij erop zal toezien dat nieuwe woningbouw in Utrechtse Heuvelrug niet ‘bouwen om het bouwen’ zal worden. ‘Groen is hier belangrijk. Niet alleen voor de eigen bewoners, maar ook voor mensen van buiten die hier willen recreëren.’

In de nieuwe Teylingse gemeenteraad neemt de VVD zeven van de 23 zetels in, net als het CDA. De PvdA kwam uit op zes zetels. De lokale partij Trilokaal veroverde drie zetels.

Bij beide verkiezingen was de opkomst laag. In Teylingen was de opkomst 39 procent, in Utrechtse Heuvelrug lag het opkomstpercentage ’s middags op bijna 45 procent. In Teylingen reden geluidswagens rond om de burger te herinneren aan de verkiezingen. Burgemeester Waal van Sassenheim, een van de drie gemeenten waaruit Teylingen is ontstaan, zei dat het moeilijk is mensen te motiveren te stemmen ‘als er geen landelijke aandacht aan is gegeven’.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug komt voort uit Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen. Teylingen ontstaat uit de Zuid-Hollandse gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden