Update

VVD wilde uitstel kritisch PVV-boek van VVD-senator

De VVD heeft getracht de publicatie uit te stellen van een boek van VVD-senator Sybe Schaap. Dit meldt NRC Handelsblad vandaag.

Wilders. Beeld null
Wilders.

Het gaat om het boek 'Het rancuneuze gif. De opmars van het onbehagen' en gaat over de rol van rancune in samenleving en politiek, in heden en verleden. De partijleiding vindt het moment van publicatie niet gepast en vreest dat het boek de relatie tussen de VVD en gedoogpartner PVV kan verstoren. Een medewerker van de VVD verzocht hierop Schaap de publicatie uit te stellen.

Ernstige bedenkingen
Schaap, ingenieur en gepromoveerd filosoof en sinds 2007 lid van Eerste Kamer-fractie van de VVD, beschouwt zijn boek niet als een politiek maar als een filosofisch werk. Hij legt het verzoek hierom naast zich neer en laat de publicatie volgende week gewoon doorgaan. 'Ik wil de politieke samenwerking met de PVV niet ter discussie stellen. Ook ik houd me aan de afspraken die in het regeer- en gedoogakkoord zijn gemaakt. Maar ik heb ernstige bedenkingen bij bepaalde ontwikkelingen bij de PVV. Ik wil daarover meer inhoudelijk debat, ook met de PVV zelf', zegt Schaap tegen NRC Handelsblad.

In de inleiding van zijn boek schrijft Schaap: 'De hedendaagse rancuneuze boosheid krijgt gevaarlijke effecten nu deze gepolitiseerd raakt en de publieke ruimte verovert. De Partij voor de Vrijheid is een uitgesproken exponent van dit proces. De PVV hanteert een formule die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er worden vijandbeelden gecreëerd, beelden die duidelijk moeten maken hoezeer het eigen bestaan wordt bedreigd. De vijand loert niet alleen van buiten, maar heeft ook complotterende handlangers in het eigen domein. Externe vijanden te over: de Europese Unie, buitenlandse arbeiders, allochtonen, maar voor alles de Islam en de representanten daarvan.'

Van de 286 pagina's gaan er ongeveer 18 over de PVV. Ook Karl Marx en radicale dierenactivisten komen aan de beurt.

Triest
PVV-leider Geert Wilders vindt het triest dat VVD-senator Sybe Schaap in een publicatie die komende week verschijnt, aangeeft dat de PVV een formule hanteert die lijkt op de jaren 30 van de vorige eeuw.
'Een ziekelijke vergelijking weer. Triest dat het nu ook van een VVD-senator komt. De man is duidelijk niet helemaal goed bij z'n hoofd', reageert Wilders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden