VVD wil verhuizende werknemers ontzien

Werknemers die voor hun werk verhuizen en een nieuw huis moeten kopen, dienen te worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting, vindt VVD-kamerlid R....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Korte stelde onlangs voor de opbrengst van de reparatie te gebruiken om het tarief van de overdrachtsbelasting voor iedere huizenkoper te verlagen. Daarvoor is 250 miljoen gulden nodig, een bedrag dat volgens het ministerie van Financiën niet wordt gehaald. 'Daarom moet het kabinet beginnen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor werknemers, die moeten verhuizen voor hun werk,' aldus De Korte.

De Korte vindt dat een uitkering van de werkgever aan de verhuizende werknemer, die dient als compensatie voor de overdrachtsbelasting, niet meer belast moet worden. Nu moet de werknemer over deze vergoeding nog wel belasting betalen. Mocht een werkgever geen compensatie geven, dan kan de werknemer de betaalde overdrachtsbelasting later als aftrekpost opvoeren. De meesten krijgen zo de helft vergoed.

Staatssecretaris Vermeend van Financiën kondigde onlangs aan het voorstel van de Korte te zullen overnemen. Het kabinet vergadert na Pasen over het voorstel.

Doordat het kabinet een eind maakt aan het misbruik van de economische overdracht en van een aantal BTW-constructies komt er ongeveer 300 miljoen gulden extra binnen. Ruim honderd miljoen daarvan wil de regering inzetten voor lagere werkgeverslasten bij het leerlingwezen en eenzelfde bedrag voor het verlagen van het 'opstapje' in de vennootschapsbelasting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden