VVD wil 'serieus onderzoek' naar private beveiligers

De VVD wil dat minister Hennis van Defensie een 'serieus onderzoek' gaat doen naar de inzet van private beveiligers op Nederlandse koopvaardijschepen. Private beveiligers zouden een aanvulling moeten worden op de mariniers die Defensie al levert voor de beveiliging van schepen.

Bewerkt door Redactie
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Beeld anp
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.Beeld anp

VVD-Kamerlid Han ten Broeke zei woensdag in een debat in de Tweede Kamer dat er 'een nieuwe stap' moet worden gezet in dit dossier. De VVD wil het geweldsmonopolie primair bij de overheid houden, maar wanneer er niet geleverd kan worden, moet er naar alternatieven worden gekeken, aldus Ten Broeke.

Dit kabinet is net als zijn voorgangers tot dusver tegen de inzet van particuliere beveiligers. Reders pleiten er al lang voor om particuliere beveiligers op schepen toe te laten. De militaire teams van Defensie (zogeheten VPD's) zijn volgens de reders te duur en te inflexibel. Reders zetten al illegaal particuliere beveiligers in.

Coalitiepartij PvdA wil eerst dat er gekeken wordt of de VPD's flexibeler kunnen worden gemaakt. Dan gaat het om het verlagen van de prijs of minder mariniers inzetten per schip, zei Sultan Günal-Gezer. Pas als 'de rek uit' de VPD's is, wil zij een discussie beginnen over alternatieven. Het sociaaldemocratisch Kamerlid noemde het illegaal inzetten van particuliere beveiligers door reders 'uitermate onwenselijk'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden