NieuwsOngevaccineerde kinderen

VVD wil onderzoek naar lagere kinderbijslag voor vaccinatieweigeraars

De VVD wil dat het kabinet onderzoekt of vaccinatieweigeraars gekort kunnen worden op kindgebonden toeslagen. Tweede Kamerlid Hayke Veldman verwees donderdag bij het vaccinatiedebat naar Australië, waar ouders minder kinderbijslag ontvangen als ze hun kind niet laten vaccineren. Veldman hoopt dat het aantal ongevaccineerde kinderen in Nederland door deze maatregel weer daalt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) schudt de hand van VVD-Kamerlid Hayke Veldman tijdens het Tweede Kamerdebat over vaccinatie in Nederland.Beeld ANP/Bart Maat

Naast het korten op toeslagen, waar geen Kamermeerderheid voor is, wil Veldman ook dat staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) andere alternatieven voor het huidige beleid onderzoekt, zoals het mogen weigeren van niet-gevaccineerde kinderen op crèches of een landelijke vaccinatieplicht. Blokhuis reageert vooralsnog behoudend op de suggesties van de grootse regeringspartij. Hij wil eerst de resultaten van het huidige, in november ingezette beleid afwachten.

In november presenteerde de staatssecretaris een plan om de dalende vaccinatiegraad te stoppen. Een van de punten was het actief benaderen van ouders die twijfel- of weigerachtig tegenover vaccinaties staan. Blokhuis wil dat ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, worden uitgenodigd voor een extra gesprek bij Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Ouders, artsen, verpleegkundigen en deskundigen die voor vaccineren zijn, moeten zich volgens het plan ook meer laten gelden op sociale media, waar discussies over het wel- of niet vaccineren regelmatig worden gevoerd. 

Coalitie verdeeld

Dat beleid was ook de aanleiding voor het debat. Veel partijen in de Kamer vinden dat er meer moet gebeuren, maar verschillen van mening over wat. De regeringscoalitie is verdeeld over het onderwerp: CDA, D66 en VVD bepleiten een hardere aanpak dan de ChristenUnie. Ook in de oppositie klinken stemmen voor een strikter beleid. SP-Kamerlid Maarten Hijink wil dat de overheid een confronterende voorlichtingscampagne gaat voeren.

Volgens Hijink moeten de campagnes meer aandacht besteden aan slachtoffers van ziektes die met vaccinaties te verhelpen zijn. ‘Een verhaal overtuigt zoveel meer dan een boek vol statistieken.’

D66 presenteerde in augustus een wetsvoorstel waarin kinderdagverblijven de mogelijkheid moeten krijgen om ongevaccineerde kinderen te weigeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de initiatiefwet: VVD, PvdA, CDA en SP stemden voor. In diezelfde maand bereikte de vaccinatiegraad in Europa het laagste punt in tien jaar tijd.

Blokhuis zei destijds in een reactie op het voorstel ‘niet uit te sluiten’ dat crèches de mogelijkheid krijgen om niet-ingeënte kinderen te kunnen weigeren. Hij twijfelde echter over de juridische haalbaarheid van het plan, omdat een weigering mogelijk tegen de vrijheid van godsdienst in zou gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden