VVD wil minimumloon voor mensen uit bijstand verlagen

De VVD wil het minimumloon voor mensen uit de bijstand die weer gaan werken tijdelijk verlagen. Bijstandsgerechtigden zouden in het eerste jaar 80 procent en in het tweede jaar 90 procent van het minimumloon moeten verdienen....

Mensen in de bijstand krijgen nu 70 procent van het minimumloon. Volgens Kamerlid Blok van de VVD verdwijnen te veel banen naar het buitenland omdat het personeel in Nederland te duur zou zijn.

Verder wil Blok dat in CAO's weer een schaal voor het minimumloon wordt ingevoerd. 'In de landbouw, waar bijvoorbeeld asperges worden gestoken, is het laagste loon 115 procent van het minimum', aldus Blok.

Ook moet weer het minimumjeugdloon in CAO's worden afgesproken. Gebeurt dat niet, dan is Blok er voor dat de minister van Sociale Zaken de afspraken niet algemeen verbindend verklaard voor de gehele bedrijfstak.

Over het plan van de PvdA om werknemers een belastingkorting te geven van 500 euro is hij niet te spreken. 'Dat is schuiven met geld, omdat zij de voorgenomen verlaging van de onroerendzaakbelasting niet laten doorgaan.'

Het plan van GroenLinks om meer mensen aan het werk te helpen door werkgevers belastingvoordelen te geven als zij uitkeringsgerechtigden aannemen, kan in zijn ogen meer genade vinden. 'GroenLinks kijkt daarbij naar de reïntegratiebudgetten. Die moeten zij dan wel aanwenden voor de hele arbeidsmarkt.'

Ook het CDA ziet het plan van GroenLinks wel zitten, al weet de fractie nog niet of ze het woensdagavond ook daadwerkelijk zal steunen. 'Het heeft de charme van de eenvoud.' Het PvdA-plan wijst het CDA af, evenals het VVD-voorstel om het minimumloon tijdelijk te verlagen. Zelf zal CDA-woordvoerster Verburg in het debat niet met nieuwe voorstellen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden