VVD wil minimumloon verlagen

De VVD wil het wettelijk minimumloon verlagen. Het voorstel heeft tot boosheid geleid bij andere fracties in de Tweede Kamer....

Het liberale Tweede-Kamerlid Weekers stelde donderdag in een debat met minister De Geus van Sociale Zaken voor werkgevers de mogelijkheid te bieden 90 procent van het minimum (bijna 1300 euro) te betalen. Hij verwacht dat hierdoor de werkgelegenheid sterk zal toenemen.

Coalitiegenoot CDA reageerde boos op Weekers' plan. 'Ik ben verbijsterd. Dit is sociaal en politiek broddelwerk,' zei Kamerlid Verburg. PvdA'er Noorman-den Uyl sprak van een 'onfatsoenlijk' voorstel.

GroenLinks-Kamerlid Vendrik noemde het 'stuitend' dat Weekers de weg wil vrijmaken voor betaling van 90 procent van het minimumloon. 'U roept werkgevers dus op de wet te ontduiken. Uitgerekend de VVD! De partij die de mond altijd zo vol heeft van wetshandhaving.'

Weekers vond dat zijn collega's slecht luisterden en betichtte ze van demagogische uitspraken. Hij beklemtoonde dat de VVD het wettelijk minimumloon (bijna 1300 euro) niet wil afschaffen en de uitkeringen ook niet wil verlagen. Weekers vindt alleen dat het minimumloon de afgelopen jaren te veel omhoog is gegaan; bijvoorbeeld met 6,3 procent in 2001.

'Het aantal banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt is klein, terwijl we willen dat dat groter wordt. Het verlagen van het minimumloon kan daar aan bijdragen', beargumenteerde de liberaal. Volgens hem is het minimumloon te hoog in relatie tot wat iemand die het verdient produceert.

De Geus deelt de zorg van Weekers over het tekort aan werkgelegenheid, maar wijst tornen aan het minimumloon af. Hij zal dan ook geen onderzoek doen naar het voorstel van de VVD'er. De Geus wil juist dat er meer banen komen met lonen tussen het minimum en de laagste CAO-schalen. Weekers' plan is volgens de minister inconsistent omdat hij de uitkeringen ongemoeid laat. Dan wordt werken helemaal niet aantrekkelijker.

Het minimumloon is door de VVD vaker ter discussie gesteld. In 1997 stond verlaging ervan in het concept-verkiezingsprogramma, maar de leden haalden uiteindelijk een streep door de passage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden