VVD wil keiharde bezuiniging

De VVD gaat de onderhandelingen met het CDA in met een keiharde bezuinigingslijst opgesteld door demissionair minister Hoogervorst...

Van onze verslaggever Ferry Haan

Koningin Beatrix heeft gisteravond Staatsraad Rein Jan Hoekstra (CDA) en minister van Staat Frits Korthals Altes (VVD) aangewezen tot informateurs. Ze moeten op zo kort mogelijke termijn de mogelijkheden bekijken voor een meerderheidskabinet van CDA, VVD en een derde of zelfs een vierde partij.

De twee informateurs lieten gisteravond op een persconferentie weten dat ze opdracht van de koningin hebben gekregen 'binnen enkele weken' een nieuw kabinet te formeren. Ze worden niet geacht een regeerakkoord te schrijven, maar moeten de drie (of vier) partijen met een principe-akkoord aan tafel zetten. Een formateurs moet dan een daadwerkelijk regeerakkoord schrijven.

Het VVD-bezuinigingspakket laat de Onroerende Zaakbelasting (OZB) overeind. De liberalen willen het kwartje van Kok teruggeven, zoals in Balkenende I was beloofd. De liberalen willen de zeer omstreden referte-eis invoeren bij de WAO, door alleen mensen die vijf jaar hebben gewerkt recht te geven op een WAO-uitkering. Zo bezuinigt Hoogervorst 200 miljoen euro. Deze maatregel staat niet in het SER-akkoord met werkgevers en werknemers over de WAO.

Hoogervorst schrapt de koppeling van uitkeringen en ambtenarensalarissen aan marktlonen: de uitkeringen zullen dus minder stijgen. Hierover kregen PvdA en CDA juist onenigheid. De PvdA beschuldigt het CDA van 'ontkoppelen', maar de christen-democraten ontkennen tot nog toe dat ze dat van plan zijn.

Ondanks de pijnlijke maatregelen rekent Hoogervorst er wel op dat de sociale partners afspraken willen maken over loonmatiging. De VVD boekt hiervoor, net als CDA en PvdA, miljarden euro's in.

De VVD-lijst bestaat bijna helemaal uit bezuinigingen, en niet uit lastenverzwaringen. Lastenverzwaringen of belastingverhogingen schaden de economie veel meer dan bezuinigingen.

Hoogervorst wil de groei van de zorguitgaven beperken door een eigen bijdrage in te voeren in de zorg. Verkleining van het ziekenfondspakket is daarbij een serieuze optie. De VVD wil dat iedereen evenveel premie gaat betalen.

Volgens berekeningen van ambtenaren op het ministerie van Financiën scoort de VVD-lijst economisch daarom veel beter dan de laatste lijst die PvdA en CDA bij het Centraal Planbureau hebben ingeleverd.

De ironie wil dat Hoogervorst zijn lijst aanvankelijk opstelde als een soort 'tegenbegroting'. Hij ging ervan uit dat het kabinet CDA/PvdA er zou komen. Door de afgebroken formatie is de 'lijst van Hoogervorst' ineens de officiële VVD-lijst geworden, beamen diverse VVD-kamerleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden