VVD wil heffing per kilometer

De VVD wil automobilisten gaan belasten naar het aantal gereden kilometers en de veiligheid en milieuvriendelijkheid van het voertuig. In ruil daarvoor kunnen de aanschaf- en motorrijtuigenbelasting verdwijnen. Coalitiepartijen CDA en D66 steunen het voorstel...

ANP

VVD-Tweede-Kamerlid Hofstra presenteerde dat voorstel dinsdag in zijn plan Naar een eerlijke en moderne heffing 2008-2016. De VVD speelt, net als andere partijen, al langer met gedachten om auto's anders te belasten, zodat het gebruik ervan zwaarder weegt dan het bezit.

Eerdere plannen met onder meer kilometerheffing, rekeningrijden en tolpoorten mislukten. Omdat het kabinet nu volgens de VVD weer te veel treuzelt met nieuwe plannen, probeert Hofstra met zijn eigen voorstel de discussie nieuw leven in te blazen.

De liberaal denkt aan een autobelasting die opgebouwd is uit drie delen. Behalve een vast bedrag per gereden kilometer gaat het dan om een variabele heffing voor de veiligheid en milieuvriendelijkheid van de auto. Hoe veiliger en milieuvriendelijker de auto, hoe goedkoper de bestuurder uit is, aldus Hofstra.

Op dit moment bedragen de vaste autobelastingen in Nederland jaarlijks bijna 6 miljard euro. Er wordt ongeveer 100 miljard kilometer per jaar gereden. De heffing die Hofstra wil, zou dus uitkomen op gemiddeld 6 cent per kilometer. Hiervan zijn 2 cent vast. De rest varieert, naar gelang de veiligheid en milieuvriendelijkheid van de auto.

Het plan van Hofstra kan rekenen op steun van de andere coalitiepartijen en dus van een Kamermeerderheid. CDA-woordvoerder De Neree spreekt van 'een goede aanzet'. D66-Kamerlid Bakker noemt het plan van Hofstra 'prima'.

Volgens Bakker heeft de VVD met het plan van Hofstra een draai gemaakt. Tot dusver waren de liberalen volgens hem niet te porren voor het zwaarder belasten van het autogebruik.

Ook PvdA en GroenLinks zijn blij dat de VVD ook hun wens deelt om veelrijders zwaarder te belasten. Wel betreuren PvdA'er Crone en GroenLinks-Kamerlid Duyvendak het dat de VVD niet kiest voor een heffing naar plaats en tijd, zodat rijden op drukke tijden duurder is. Zij zien daarin een belangrijk middel om files te bestrijden.

De brancheorganisaties Bovag en Rai zijn positief over het voorstel van Hofstra. Het huidige systeem van aanschaf- en motorrijtuigenbelasting is niet meer van deze tijd, aldus de verenigingen. 'Een variabel systeem waarbij de automobilist betaalt naar gebruik is veel eerlijker.'

In milieukringen is verdeeld gereageerd. Milieudefensie kraakte het plan meteen als een 'fopspeen', omdat de files en het milieu er niet mee worden geholpen. De organisatie pleit voor het duurder maken van het rijden in de spits, verhoging van de dieselaccijnzen en tolpoortjes rond de grote steden. Stichting Natuur en Milieu spreekt van een 'voorzichtige stap in de goede richting'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden