VVD wil gevangenen uit Guantanamo overnemen

De VVD vindt dat alle NAVO-landen, dus ook Nederland, bereid moeten zijn gevangenen uit Guantanamo Bay over te nemen. Het zou daarbij moeten gaan om gevangenen die niet meer als terroristen zijn gekwalificeerd....

ANP

Het CDA is tegen. De partij vindt wel dat Nederland met de Amerikanen moet praten over mogelijke oplossingen. Maar Nederland heeft door de vestiging van het internationaal gerechtshof in ons land al vele buitenlandse gevangen oorlogsmisdadigers, stelt Karien van Gennip van het CDA.

De SP is faliekant tegen. ‘De Amerikanen hebben dit probleem zelf gecreëerd en moeten het zelf oplossen. Als wij dit doen dan houden we de illegale detentie in stand en bevorderen wij dat de Amerikanen er mee doorgaan.’

Van Baalen vindt echter dat de NAVO-partners bereid moeten zijn mensen over te nemen als ze anders uitgeleverd moeten worden aan landen waar ze gemarteld zouden kunnen worden.

De VS hebben nooit een formeel verzoek ingediend, maar Nederland wel gepolst over overname van gevangenen. Daarop zou Nederland negatief hebben gereageerd, zo kregen de Kamerleden deze week te horen op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland vindt de plaatsing van de gevangenen die niet kunnen worden overgedragen aan het land van herkomst de eigen verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten. Als terugsturen naar het land van herkomst niet kan, dan moeten de Amerikanen vestiging in de VS overwegen, is het formele Nederlandse standpunt. Nederland vindt al jaren dat Guantanamo Bay gesloten moet worden en heeft ernstige kritiek op het regime waaronder de gevangenis valt.

De Tweede Kamerdelegatie sluit vrijdag een bezoek aan Washington af. De parlementariërs hebben ook Guantanamo Bay bezocht. Van Baalen is ervan overtuigd dat de gevangenen daar volgens de Conventie van Genève worden behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden