VVD wil geen derde minister van D66-zijde

De VVD voelt niets voor de benoeming van een derde D66-minister. De liberalen vinden dat niet te rijmen met de verkiezingsuitslag....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Volgens de rekensommetjes die de VVD-fractie heeft gemaakt, zou nog eerder de PvdA in aanmerking komen voor een extra minister. De PvdA bezet 45 zetels in de Tweede Kamer, de VVD 38 en D66 14. Daarbij past een verdeelsleutel van 7:6:2; één ministerspost per zeven Kamerzetels. De liberalen redeneren echter dat de PvdA al de minister-president levert en die telt voor twee. Bij conflicten geeft de stem van de minister-president de doorslag.

Ook de PvdA-fractie heeft dergelijke berekeningen gemaakt. Maar de sociaal-democraten hebben die aan de onderhandelingstafel niet gebruikt om een zevende PvdA-minister te eisen, ook niet in ruil voor een derde D66-minister. PvdA-fractievoorzitter Melkert zei na afloop van de besprekingen dat de verkiezingsuitslag 'tot uitdrukking moet komen in de zwaarte van de ministersposten'.

Mochten de onderhandelaars toch tot uitbreiding van het aantal ministers besluiten, dan wordt het aantal staatssecretarissen kleiner. Het idee is ofwel de staatssecretaris van cultuur (nu de D66'er Nuis) te promoveren tot minister, ofwel die voor het grotestedenbeleid (nu de D66'er Kohnstamm).

Premier Kok wil zijn regeerploeg liever niet laten uitdijen. Maar deze week is al afgesproken dat er staatssecretarissen bijkomen op de ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Verkeer en Waterstaat. Het staat nog niet vast of het aantal bewindslieden van het kabinet-Kok II dan ook zal groeien van 26 bewindslieden nu (14 ministers en 12 staatssecretarissen) naar 28 (14 of 15 ministers en 14 of 13 staatssecretarissen).

Een plan van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo (D66) om op zijn departement nog een tweede staatssecretaris aan te stellen die de minister kan vervangen in de Tweede Kamer en de ministerraad, is inmiddels van de baan. Kok zag daar niets in en D66 heeft niet langer aangedrongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden