VVD wil debat over onderwijsgeld

Regeringspartij VVD wil een debat over de effectiviteit van de inzet van onderwijsgeld. Aanleiding is een gisteren verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het SCP stelt dat meer belastinggeld niet tot een evenredige verbetering van publieke diensten leidt. Het onderwijs komt er in het SCP-rapport het slechtst vanaf.

DEN HAAG - Volgens Tweede Kamerlid Ton Elias van de VVD rechtvaardigt de 'fundamentele' conclusie van het SCP 'een serieus en principieel debat dat de VVD in gang zal zetten'. Elias: 'We zien te vaak dat meer geld niet leidt tot betere prestaties. Het zou goed zijn wanneer dat besef ook bij andere politieke partijen zou doordringen.'


Oppositiepartij D66 ziet in de oproep van de VVD haar vrees bewaarheid dat de gedoogcoalitie het SCP-rapport 'misbruikt' voor de extra bezuinigen waarover het kabinet momenteel nadenkt. Bovenop de 18 miljard die het kabinet-Rutte bij aanvang zei te willen bezuinigen, zouden volgens bronnen in Den Haag besparingen van 10 miljard gevonden moeten worden. De conclusie van het SCP dat bezuinigingen de publieke sector niet evenredig schaden, komt de coalitie daarbij zeer gelegen.


'Als je in complottheorieën gelooft, zou ik zeggen dat het SCP-rapport een opwarmertje is voor de volgende bezuinigingsronde', zegt Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders AVS. 'Het SCP zakt hiermee zwaar door het ijs. Het rapport is gebaseerd op boterzachte argumenten.'


Volgens de AVS is de afgelopen tien jaar geïnvesteerd in personeel, maar bezuinigd op materiaal. De gestegen kosten zijn dus vooral te verklaren uit de inhaalslag in de lerarensalarissen, noodzakelijk vanwege een dreigend tekort aan leerkrachten. 'Dat vind ik niet terug in het rapport', zegt Duif.


Sectororganisatie PO-Raad vindt dat de SCP-onderzoekers zich in dit rapport veel te veel beperken tot de scores op taal en rekenen om de kwaliteit van het basisonderwijs te beoordelen. De Raad vindt het juist een prestatie van formaat dat de kwaliteit licht is verbeterd. Er zijn immers veel andere taken voor de leraar bijgekomen en de scholen hebben te maken met steeds ingewikkelder maatschappelijke problemen.


'Simplistisch' is het oordeel van de Algemene Onderwijsbond over het SCP-rapport. 'Veel kinderen hadden geen leerkracht voor de klas gehad als er niets was gebeurd', zegt AOb-voorzitter Dresscher.


Hij vindt het gek dat het SCP niets zegt over het steeds groter aantal leerlingen dat vanuit de basisschool naar havo en vwo en daarna hoger onderwijs doorstroomt. 'Ze worden dus wel degelijk slimmer, in tegenstelling tot wat het SCP meldt. Mij lijkt dat bepaald geen weggegooid geld.'


Een tweede sector die volgens het SCP slecht scoort, is de politie. Net als bij het onderwijs komt elke euro belastinggeld die erin gaat niet terug als verbeteringen ter waarde van een euro. Evenals de onderwijssector, reageert ook politievakbond ACP woedend op het SCP-rapport. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp gaan de onderzoekers 'veel te kort door de bocht'.


Geboekte successen, zoals met het opsporen van financiële criminelen en de rust in wijk en samenleving, blijven buiten beschouwing, vindt Van de Kamp. Bovendien heeft 'Brussel' de politie opgezadeld met veel meer werk. 'In onze berekening heeft dat de afgelopen twee tot drie jaar 1.400 formatieplaatsen gekost', zegt de vakbondsman.


Commentaar: Pagina 28


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden