VVD wil alternatief voor huidig pgb-systeem

Regeringspartij VVD eist dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn een alternatief zoekt voor het huidige pgb-systeem. De liberalen willen dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet langer verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters (rechts) tijdens een eerder pgb-debat. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Daarmee is een meerderheid van VVD, SP, PVV en CDA voor het ontmantelen van het huidige systeem. Toch zal er op korte termijn weinig veranderen, erkent VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. 'We gaan niet weer tegen een deadline aanwerken. De komende anderhalf jaar moet goed gekeken worden hoe het beter kan.'

Nieuw kabinet

De VVD vraagt daarmee feitelijk om alvast plannen klaar te leggen voor een nieuw kabinet, al is het twijfelachtig of Van Rijn daar zelf deel van gaat uitmaken. Zelf gelooft de staatssecretaris nog steeds dat het huidige systeem met de nodige verbeteringen en vereenvoudigen kan werken.

De liberalen zijn dat vertrouwen kwijt nu er een kritisch rapport ligt van het Bureau ICT Toetsing (BIT). Daarin staat dat het huidige ICT-systeem van de SVB niet in staat is om de uitbetaling van de pgb's goed te verwerken. 'Dat is gewoon een negatief rapport', aldus Potters. 'Daar kunnen we als Kamer ook niet aan voorbij gaan.'

Staatssecretaris Van Rijn. Beeld ANP

'Niet op de stoel van Van Rijn'

De VVD stemde zelf in met de huidige organisatie, maar volgens Potters is gebleken dat 'het systeem dermate complex is dat het niet centraal aangestuurd kan worden door de SVB.' 'Het is niet goed gegaan en daar moeten we als politieke lering uit trekken.' De VVD neigt er naar om gemeentes meer verantwoordelijkheid te geven. 'Maar ik wil niet helemaal op de stoel van Van Rijn gaan zitten', aldus Potters.

De Tweede Kamer debatteert morgen voor de tiende keer over de pgb's. Ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma wordt dit een zwaar debat. Zij is verantwoordelijk voor de SVB, die nu door de Kamer als hoofdschuldige wordt gezien voor het echec met de uitbetaling van de zorggelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden