VVD-wethouders Rotterdam stappen op

De omstreden filosoof en islamdeskundige Tariq Ramadan heeft een bestuurscrisis veroorzaakt in Rotterdam. Uit onvrede over zijn aanblijven zijn de twee VVD-wethouders in het Rotterdamse college van B en W woensdagavond opgestapt.

Daarmee houdt de Rotterdamse coalitie van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks op te bestaan. De rest van de nu uit drie partijen bestaande coalitie heeft de kleinst mogelijke meerderheid in de raad: 23 zetels op een totaal van 45. Politiek leider Peter van Heemst van Rotterdams grootste partij, de PvdA, reageert verbijsterd op de ‘onnavolgbare draai van de VVD’. Hij vermoedt dat de VVD-partijtop zware druk heeft uitgeoefend op de Rotterdamse afdeling.

In navolging van het college van B en W besloot vorige week donderdag een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad, inclusief de VVD-fractie, dat de samenwerking met Ramadan wordt voortgezet. De dag ervoor had het stadsbestuur een feitenonderzoek gepresenteerd waarin oude, omstreden uitspraken van Ramadan over vrouwen en homo’s – recent opnieuw opgevoerd in de Gay Krant – werden vertaald en onderzocht. Ze werden door het college consequent en acceptabel bevonden.

De VVD-raadsfractie drong niettemin aan op een harde, onmiddellijke breuk met Ramadan. Kort voor de stemmingen veranderden de liberalen echter van positie: Ramadan mocht ook van hen blijven. Daarmee riepen ze de hoon van de oppositie over zich af. ‘Dat raadsdebat is niet goed verlopen’, erkende de inmiddels voormalig VVD-wethouder Mark Harbers (Economie, Haven, Milieu) woensdagavond, mede namens zijn collega en partijgenote Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer, Organisatie).

‘Tariq Ramadan heeft een spoor van verwarring achtergelaten’, zei Harbers in een toelichting op zijn ontslagbesluit en dat van Baljeu. ‘Hij brengt mensen niet dichter bij elkaar.’ Gevraagd waarom de VVD een week na dato wederom van standpunt is veranderd en op grond daarvan zelfs heeft gebroken met de coalitie, antwoordde Harbers: ‘De afgelopen dagen zijn we bij onszelf te rade gegaan. Wat hier bovenal telt, is dat het om een voor de VVD belangrijk principe gaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden