VVD-wethouders R"dam opgestapt

ROTTERDAM De omstreden filosoof en islamdeskundige Tariq Ramadan heeft een bestuurscrisis veroorzaakt in Rotterdam. De twee VVD-wethouders in het college van B en W zijn woensdag opgestapt uit onvrede over het aanblijven van Ramadan als adviseur van de gemeente en gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit....

John Wanders

De rest van de nu uit drie partijen bestaande coalitie heeft de kleinst mogelijke meerderheid in de raad: 23 zetels op een totaal van 45. Politiek leider Peter van Heemst van Rotterdams grootste partij, de PvdA, reageert verbijsterd op de ‘onnavolgbare draai van de VVD’. Hij vermoedt dat de VVD-partijtop zware druk heeft uitgeoefend op de Rotterdamse afdeling.

In navolging van het college van B en W besloot vorige week donderdag een meerderheid van de raad, inclusief de VVD-fractie, dat de samenwerking met Ramadan wordt voortgezet. De dag ervoor had het stadsbestuur een feitenonderzoek gepresenteerd waarin oude uitspraken van Ramadan over vrouwen en homo’s – onlangs opnieuw opgevoerd in de Gay Krant – werden vertaald en onderzocht. Ze werden door het college consequent en acceptabel bevonden.

De VVD-raadsfractie drong niettemin aan op een harde, onmiddellijke breuk met Ramadan. Kort voor de stemmingen veranderden de liberalen van positie: Ramadan mocht ook van hen blijven. Daarmee riepen ze de hoon van de oppositie over zich af. ‘Dat raadsdebat is niet goed verlopen’, erkende de inmiddels voormalig VVD-wethouder Mark Harbers (Economie, Haven, Milieu) woensdagavond, mede namens zijn collega en partijgenote Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer, Organisatie).

‘Tariq Ramadan heeft een spoor van verwarring achtergelaten’, zei Harbers. ‘Hij brengt mensen niet dichter bij elkaar. De afgelopen dagen zijn we bij onszelf te rade gegaan. Wat hier bovenal telt, is dat het om een voor de VVD belangrijk principe gaat.’

John Wanders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden