VVD vindt op nippertje nog vrouw

Na een chaotische speurtocht naar ministers is de VVD er donderdagavond in geslaagd een vrouw te vinden voor de post Vreemdelingenzaken en Integratie....

VVD-leider Zalm stuitte gisteren op twee weigeringen voordat hij van Verdonk het ja-woord kreeg. Oud-ambassadeur Renee Jones-Bos en topambtenaar Gea van Craaikamp bedankten voor de eer. Zalm wilde per se twee vrouwelijke ministers . Behalve Verdonk zal Sybilla Dekker, oud-directeur van de werkgeversvereniging AWVN, minister worden, en wel op het ministerie van VROM.

In het CDA werd met verbazing gekeken naar het 'gehannes' bij coalitiepartner VVD. Er werden herinneringen opgehaald aan de kabinetsformatie van vorig jaar, toen de LPF de ene na de andere kandidaat-bewindspersoon zag afhaken. Net als de LPF destijds zei, beweerde de VVD de afgelopen dagen meer dan voldoende geschikte kandidaten te hebben.

De laatste vrouw die toehapte, is vrijwel onbekend in politiek Den Haag. Rita Verdonk deed als medewerker van het bureau KPMG Consulting onderzoek naar de opvang van minderjarige asielzoekers. Zij is sociologe, criminologe en organisatiedeskundige .

Het probleem bij de VVD werd veroorzaakt door de weigering van demissionair minister Kamp om Vreemdelingenzaken en Integratie voor zijn rekening te nemen. Kamp blijft, op zijn eigen verzoek, minister van Defensie. Zalm oefende tevergeefs druk op hem uit om de overstap te maken. De vrouwen die Zalm vervolgens aanzocht, wilden wel minister worden, maar niet op Vreemdelingenzaken en Integratie, waar nu de LPF'er Hilbrand Nawijn zit.

Naast twee vrouwelijke ministers levert de VVD ook twee vrouwelijke staatssecretarissen. Melanie Schultz van Haegen blijft op Verkeer en Waterstaat, Annette Nijs op Onderwijs. De onderwijsspecialist van de VVD-fractie, Clemens Cornielje, grijpt naast het felbegeerde staatssecretariaat, dat binnen handbereik leek.

De aanpak van Zalm, toegespitst op het vinden van vrouwen, heeft in zijn eigen fractie tot irritatie geleid. Oud-minister Frank de Grave had op een ministerspost gehoopt nadat hij de strijd om het fractievoorzitterschap had verloren. Zalm heeft De Grave gevraagd of hij Europees commissaris wil worden als opvolger van Frits Bolkestein. Om persoonlijke redenen antwoordde De Grave negatief.

Ook CDA-Kamerlid Eurlings lijkt te sneuvelen ten gunste van een vrouw. Hij werd genoemd als staatssecretaris van Buitenlandse Handel, maar dat wordt waarschijnlijk Karien van Gennip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden