VVD veroorzaakt veel ruis over benoeming President Bolkestein

De publiciteitscampagne rond VVD-fractievoorzitter Bolkestein draait weer op volle toeren. De Voorzitter wordt President! De redactiefax spuugt persbericht na persbericht uit, de woordvoerder zegt dat het vrijdag 'zeer de moeite waard is' om langs te komen....

EWOUD NYSINGH

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

Bolkestein wordt vrijdag 7 juni in het deftige Hotel Huis ter Duin benoemd tot President van de Internationale Liberale (LI), een praatclub van liberale partijen. Stemmen is niet nodig, want Bolkestein is de enige kandidaat om de Britse liberaal sir David Steel op te volgen. Bolkestein wordt overigens niet de eerste Nederlandse LI-voorzitter, dat was E. Toxopeus.

De LI zegt democratie en mensenrechten te bevorderen en een platform te zijn voor het ontwikkelen van nieuw beleid en het uitwisselen van ideeën. Er zijn tachtig partijen bij aangesloten, uit ruim vijftig landen.

D66, toch ook een liberale partij, is slechts waarnemer bij de LI. Wellicht omdat de LI een te rechts imago heeft? De secretaris van de LI, Jules Maaten: 'Dat imago slaat nergens op.' De Zwitserse liberalen zijn misschien wel wat conservatief, maar er zijn volgens Maaten zeer veel progressieve liberale partijen lid. De FP & Ouml; van Jörg Haider, de bruine Oostenrijkse liberale partij, is in 1993 na een jarenlang gevecht uit de LI gegooid.

Volgens VVD'ers vindt Bolkestein het ècht interessant bij de LI. Al voor zijn kamerlidmaatschap ging hij naar bijeenkomsten. Ook toen Bolkestein minister was, bleef hij een trouw bezoeker. 'Hij vindt het leuk, je kunt er wat filosoferen', aldus VVD-kamerlid Weisglas.

Het wordt in Noordwijk een congres voor en door Bolkestein. Driehonderd liberalen uit de hele wereld praten drie dagen gesponsord over 'Media en democratie'. Zo zal de President op vrijdag discussiëren met coryfeeën uit de buitenlandse journalistiek, onder wie Peter Arnett van CNN (die bekend werd omdat hij niet de enige buitenlandse journalist in Bagdad was) en Joseph Fitchett van de International Herald Tribune. Onderwerp: De verantwoordelijkheid van journalisten voor de consequenties van hun publikaties. De KRO-documentaire over zijn leven zit Bolkestein, die zelf niet aan het woord werd gelaten, nog hoog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden