VVD verliest 2.866 leden

De grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen is tevens de grootste verliezer van 2012 als het op ledenaantallen aankomt. De VVD van premier Rutte kromp vorig jaar met 2.866 leden tot 35.362, oftewel met 7,5 procent. Ook GroenLinks, CDA en ChristenUnie leverden leden in, alle andere partijen werden groter in het verkiezingsjaar.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOOST DE VRIES

DEN HAAG - Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen inventariseert jaarlijks de ledenaantallen van de landelijke politieke partijen. Hoogleraar Gerrit Voerman ontwaart een trend in de cijfers: tijdens verkiezingen groeien partijen, maar 'gedoe' is als gif voor de leden. De VVD won 10 Kamerzetels op 12 september en werd de grootste partij in de Tweede Kamer, maar de inkt van het regeerakkoord met de PvdA was nog niet droog, of het oproer in eigen kring barstte los.

De PvdA had in de formatieonderhandelingen een inkomensafhankelijke zorgpremie afgedwongen, waar de VVD-achterban flink van ging steigeren. Binnen twee weken werd het regeerakkoord aangepast en gaf Rutte toe een fout gemaakt te hebben als VVD-onderhandelaar. Het kwaad was al geschied, blijkt nu: vele honderden leden zegden op.

In de beeldvorming kwam de PvdA als sterkste onderhandelaar uit de bus. De partij van Diederik Samsom ondervond geen grote gevolgen van de zorgpremie-ophef of concessies aan de VVD op sociale zekerheid, ontwikkelingssamenwerking en asielbeleid. Weliswaar zegden 5.053 PvdA-leden op, er kwamen 6.423 anderen bij. Netto won de partij 2,4 procent, de PvdA heeft nu ruim 55 duizend leden.

Een andere grote verliezer is GroenLinks. Die partij verloor 7,1 procent van zijn leden (nu nog geen 24 duizend) door interne conflicten die publiekelijk werden uitgevochten. CDA en ChristenUnie slonken respectievelijk 3,5 en 2,9 procent. Het CDA blijft met 59.126 leden wel de grootste ledenpartij, maar het is voor het eerst dat het onder de 60 duizend leden zakt.

Het aantal leden van nieuwkomer 50Plus nam toe van 1.321 naar 5.768. Onder de gevestigde partijen zijn D66 en SGP de grote winnaars, met respectievelijk 9,5 en 6,1 procent erbij.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden