VVD-ultimatum: PvdA moet vandaag met oplossing komen

De PvdA moet vandaag nog zicht bieden op een oplossing voor het door drie PvdA-senatoren afgeschoten zorgplan. Dat ultimatum heeft de VVD, bij monde van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, vandaag gesteld bij een overleg met de PvdA-top op het ministerie van Sociale Zaken. Volgens sommige bronnen rond het overleg heeft Schippers haar ministerspost aan het ultimatum verbonden, dit wordt echter door anderen ontkend.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de PvdA een ultimatum gesteld: kom vandaag nog met een oplossing. Beeld ANP
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de PvdA een ultimatum gesteld: kom vandaag nog met een oplossing.Beeld ANP

Gisteren sneuvelde op de valreep van het jaar een zorgplan van Schippers in de Senaat. Drie Eerste Kamerleden van coalitiepartner PvdA lagen dwars. Schippers overlegde vanochtend een uur lang op het ministerie van Sociale Zaken met PvdA-leider Diederik Samsom en de dissidente senator Marijke Linthorst. De twee andere tegenstemmers waren daar niet bij. Daar liet de minister weten vandaag nog een oplossing van de PvdA te verwachten.

Schippers kwam de PvdA-dissidenten tegemoet door voor te stellen haar wet opnieuw in te dienen bij de Tweede Kamer. De PvdA zou daar een Algemene Maatregel van Bestuur bij moeten formuleren, waarmee de bezwaren van de drie senatoren worden ondervangen. Die moeten hun handtekening zetten, net als de drie gedoogpartners D66, CU en SGP. Ook het VVD-smaldeel moet zich hierin kunnen vinden.

Het PvdA-topberaad is vanmiddag om 13.30 uur voortgezet op het ministerie van Sociale Zaken. Daar staat nu het voorstel van Schippers ter discussie. Zij kan haar wet dit jaar niet meer redden, het kerstreces begint vrijdag, maar mocht de PvdA overstag gaan dan wordt een serieuzere kabinetscrisis voorkomen. De inschattingen of de partijen elkaar vast zullen blijven houden, lopen ver uiteen. Vaststaat dat minister Schippers niet bereid is van haar wet - in eventueel aangepaste vorm - af te zien, zoals de dissidente PvdA-senator Guusje ter Horst vannacht nog eiste.

Minister Edith Schippers in de Eerste Kamer. Beeld anp
Minister Edith Schippers in de Eerste Kamer.Beeld anp
Minister Edith Schippers verlaat het ministerie van Sociale Zaken na overleg met PvdA-leider Samsom en PvdA-dissident Marijke Linthorst. Beeld anp
Minister Edith Schippers verlaat het ministerie van Sociale Zaken na overleg met PvdA-leider Samsom en PvdA-dissident Marijke Linthorst.Beeld anp
Vier senatoren van de PvdA: Ruud Koole, Joyce Sylvester, Marijke Linthorst en Guusje ter Horst. De laatste twee stemden gisteren tegen het zorgplan van minister Schippers. Beeld anp
Vier senatoren van de PvdA: Ruud Koole, Joyce Sylvester, Marijke Linthorst en Guusje ter Horst. De laatste twee stemden gisteren tegen het zorgplan van minister Schippers.Beeld anp

Kerst leek zo dichtbij

Premier Mark Rutte en PvdA-leider Samsom konden gisterochtend het kerstreces bijna aanraken. Ze hoefden hun hand maar uit te steken, zo dichtbij was het: een laatste stemmingsdag in de Eerste Kamer, nog drie laatste vergaderdagen in de Tweede. Het liep anders. Drie PvdA'ers in de Senaat torpedeerden gisteren de zorgplannen van minister Schippers. Vannacht was urenlang crisisberaad niet afdoende.

'Het is belangrijk dat afspraken die we in de politiek met elkaar maken ook worden nagekomen. Op dat punt is vandaag duidelijk iets heel erg misgegaan.' Vannacht klonken deze woorden nog uit de mond van de premier. Het was 1.30 uur in de morgen. Vanochtend was het aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om de eerste sussende woorden uit te spreken: het kabinet vindt een uitweg, 'vast en zeker'. Ook Asscher, eveneens van PvdA-huize, zag licht aan het eind van de tunnel: er wordt gewerkt aan een oplossing, stelde hij.

De PvdA'ers hebben daar alle baat bij, want de ogen zijn gericht op hun voorman Diederik Samsom. Hij wist de rangen binnen zijn partij niet gesloten te houden. Minister Schippers werkte twee jaar lang om draagvlak voor haar zorgplan te krijgen in de sector en bij de oppositie. Schoorvoetend stemden D66, ChristenUnie en SGP in, in ruil voor verzachting van bezuinigingen op de langdurige zorg.

De zieke SGP-senator Gerrit Holdijk kwam speciaal voor de stemming naar de Eerste Kamer om zijn afspraak met de coalitie na te komen. Maar plots waren daar Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst, drie PvdA'ers die tegenstemden en de nipte meerderheid teniet deden.

Een lange rij geschoffeerden wil tekst en uitleg van Samsom: premier Rutte, minister Schippers, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, VVD-partijvoorzitter Henry Keizer, VVD-senaatsfractievoorzitter Loek Hermans, D66-leider Alexander Pechtold, SGP-leider Kees van der Staaij (en zijn senator Holdijk), ChristenUnie-voorman Arie Slob, de zorgverzekeraars. Gepikeerd zijn ze, stuk voor stuk: Samsom was toch een man van zijn woord?

De premier stond vannacht rond 1.30 uur de pers te woord, na urenlang crisisberaad in het Torentje. Het overleg tussen de VVD-top en de PvdA-top gaat vandaag door. Beeld anp
De premier stond vannacht rond 1.30 uur de pers te woord, na urenlang crisisberaad in het Torentje. Het overleg tussen de VVD-top en de PvdA-top gaat vandaag door.Beeld anp
PvdA-leider Samsom vannacht na het crisisberaad. Beeld anp
PvdA-leider Samsom vannacht na het crisisberaad.Beeld anp

Geagiteerd

Het ANP meldde gisteren dat de PvdA'er niet 'geagiteerd' was. Sinds De Telegraaf verslag had gedaan van de geagiteerde Samsom, is het nieuws als hij de zenuwen wél onder controle weet te houden. Vandaag zal hij opnieuw zijn best moeten doen.

Het zorgplan van Schippers behelst een gunstiger regeling voor zorgverzekeraars. Nu zijn verzekeraars nog verplicht om zorg bij alle zorginstanties te vergoeden. Schippers wil een nieuwe naturapolis in het leven roepen die wel de zorg vergoedt, maar de keuze van zorginstantie aan de verzekeraar laat.

Volgens de minister gaat de kwaliteit en prijs van zorg erop vooruit als zorgverzekeraars per bulk kunnen inkopen door contracten te sluiten met ziekenhuizen. Het zou ziekenhuizen dwingen tot specialiseren, wat de kwaliteit ten goede zou komen. De burger wint dankzij een goedkopere zorgpolis. Naast de naturapolis zou de (duurdere) restitutiepolis blijven bestaan waarmee de patiënt de vrije artsenkeuze geheel behoudt.

Minister Schippers gisteren in de Eerste Kamer. Op de voorgrond PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth. Beeld anp
Minister Schippers gisteren in de Eerste Kamer. Op de voorgrond PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden