VVD: 'uitspraken ombudsman tendentieus en onverantwoord'

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer interpreteert zijn mandaat te ruim en toont weinig besef van het belang van zijn politieke onafhankelijkheid. Dat vindt de VVD.

Pieter Litjens. Beeld ANP
Pieter Litjens.Beeld ANP

Het kersverse Tweede Kamerlid Pieter Litjens windt zich op over uitspraken van de ombudsman die volgens hem tendentieus en zelfs onverantwoord zijn. 'Als de heer Brenninkmeijer de Kamer op de schop wil nemen, moet hij zelf de politiek in gaan', aldus Litjens naar aanleiding van een opmerking over de wijze waarop Kamerleden hun recht op vragen aan het kabinet benutten.

De Kamer debatteerde woensdag over jaarverslagen van de ombudsman. De PVV vindt ook dat 'de ombudsman de denkbeeldige 151e zetel in de Kamer bekleedt', aldus Martin Bosma. Maar Gerard Schouw van D66 zei 'liever een leeuw dan een lam' als ombudsman te zien. 'Moge hij kritisch zijn op wat er in deze Kamer gebeurt.'

De PvdA en de SP keurden de inbreng van de VVD af. Het is op de man spelen, vinden ze. 'Dat is onfatsoenlijk en onzuiver', concludeert Ronald van Raak van de SP. 'Ik neem er afstand van.' Deze partijen zijn juist blij met de kritische spiegel die de ombudsman voorhoudt.

Brenninkmeijer
Brenninkmeijer zei zelf dat er binnenkort maar een gesprek moet plaatsvinden met de VVD 'om de misverstanden de wereld uit te helpen'. 'Als de Kamer mij vraagt commentaar te geven op het functioneren van de Tweede Kamer, dan moet de VVD niet zeggen dat dit politieke uitspraken zijn. Dit hebben ze zelf aan mij gevraagd.' De kritiek heeft geen invloed op zijn werk, stelt de ombudsman. 'Ik kan volop functioneren en heb met alle overheidsorganisaties uitzonderlijk goed contact.'

Spies
Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) begrijpt dat kritiek niet altijd leuk is, maar vindt dat je er ook je voordeel mee kunt doen. De ombudsman is een 'instituut van waarde waar we trots op mogen zijn', meent de bewindsvrouw. De primaire taak van de ombudsman is wel het behandelen van klachten van burgers, concludeert Spies.

PVV
PVV'er Bosma wilde met een motie voor elkaar zien te krijgen dat de ombudsman zich voortaan onthoudt van kritiek op het immigratiebeleid, maar daar kan de regering natuurlijk niet op ingaan, zei Spies. De regering gaat niet over de ombudsman, maar de Kamer zelf. Die benoemt hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden