VVD trekt ten strijde tegen Fortuyn

De VVD gaat in de aanval. De liberalen willen de grootste partij van het land worden door de confrontatie aan te gaan met concurrent Pim Fortuyn....

Van onze verslaggeefster

Zalm, die zei uitgebreid studie te hebben gemaakt van het partijprogramma van Fortuyn, deed zijn uitspraken in het tv-programma Buitenhof. Hij verwijt Fortuyn simpele en radicale oplossingen aan te dragen voor complexe problemen. Wie hem kiest, zei Zalm, loopt achter de verkeerde man aan en krijgt de regering die hij verdient. 'Ze zullen van een kouwe kermis thuiskomen', aldus de minister.

VVD-lijsttrekker Hans Dijkstal deed het een dag eerder iets rustiger. Hij waarschuwde Fortuyn niet te vervallen in volksverlakkerij. 'Het allerslechtste is mensen voor de gek te houden.' Dijkstal zei dat na afloop van een crisisberaad met de partijbaronnen (de voorzitters van de kamercentrales) en het hoofdbestuur van de VVD in Den Haag.

Vorige week brak er paniek uit in de partijgelederen, vanwege het dramatische zetelverlies in de peilingen. De VVD is naar een vierde positie gezakt en heeft zelfs Fortuyn voorbij zien komen. De partijbaronnen eisten een rol voor stemmentrekker Hans Wiegel, liefst als toekomstig minister-president.

Zaterdag lag die eis allang niet meer op tafel. Wiegel, door Dijkstal een lastig heer van stand genoemd, had inmiddels zijn steun aan Dijkstal uitgesproken. Ook aan een 'karaktermoord' op hun lijsttrekker waren de baronnen niet toe. 'We gaan voor Dijkstal en Wiegel gaat hem helpen', zei een van hen na afloop van de bijeenkomst.

Dus werd Dijkstal geprezen vanwege zijn betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, kreeg hij de opdracht iedereen te vertellen dat hij bereid is premier te worden en moet hij professionele verkopers van het product VVD naast zich dulden. Want het moet de komende negen weken anders in duidelijke en niet mis te verstane taal, aldus de partijbaronnen. Een campagne in Jip en Janneke-taal, zei voorzitter Bas Eenhoorn.

Dijkstal sprak over emoties, compassie en gedrevenheid. Maar behalve klare taal eisten zijn partijleden ook dat Dijkstal de geheide VVD-onderwerpen terugkaapt van Fortuyn, omdat die er in Rotterdam en elders mee aan de haal is gegaan. Aan top van die lijst staan criminaliteit, asielzoekers, files en wachtlijsten.

'Wij hebben het signaal van de burgers niet goed verstaan', zei Dijkstal. Vervolgens noemde hij het onbegrijpelijk dat er 85 duizend asielzoekers in de opvang zitten, er jaarlijks 35 duizend bijkomen, uitzettingen bijna nooit lukken, vele asielzoekers zonder papieren arriveren en minderjarigen een warm onthaal krijgen.

Dijkstal wilde niet ingaan op de vraag wat hij zelf gaat doen als zijn partij straks toch zwaar verliest. Hij benadrukte wel dat de VVD ondanks verlies toch de grootste partij kan worden. Volgens de peilingen kunnen PvdA, VVD, CDA en Lijst Fortuyn alle vier uitkomen op een zetelaantal dat tussen de 25 en 32 ligt.

'Het wordt een interessante wedstrijd', aldus Dijkstal, die een eventuele coalitie met Fortuyn niet uitsluit, 'omdat we nu niemand uitsluiten'. Ook minister Zalm wilde een coalitie met Fortuyn niet als een onmogelijkheid bestempelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden