VVD trekt steun voor proef met wietteelt in

Deze kabinetsperiode komt het niet meer tot een experiment in Maastricht met het gedogen van de wietteelt voor coffeeshops. De VVD steunt niet langer het voorstel daarover dat deze partij samen met PvdA en D66 had opgesteld.

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Het liberale Kamerlid Weekers zei donderdag tijdens een overleg in de Kamer dat er niet te hard van stapel moet worden gelopen met het experiment. 'Ik voel meer voor de weg van de geleidelijkheid. De belangrijkste reden is dat wij niet als Kamer de opdracht aan de minister van Justitie kunnen geven om het vervolgingsbeleid aan te passen. Wij moeten daarnaast eerst laten zien dat we erin slagen om de overlast te bestrijden en de illegale wietplantages op te rollen. Wij moeten ook niet het signaal naar het buitenland afgeven dat wij het coffeeshopbeleid nog verder gaan verruimen. Dan brengen we het huidige gedoogbeleid om zeep'.

Zijn collega Albayrak (PvdA) toonde zich verbitterd over deze koerswijziging. Volgens haar is er meer dan een half jaar samen met de VVD en D66 aan het voorstel gewerkt, maar trokken de liberalen woensdag plotseling hun steun terug toen minister Donner van Justitie dreigde met opstappen. 'Je bent het als politicus gewend, maar het blijft balen', zei Albayrak.

In het voorstel wordt Donner verzocht het Openbaar Ministerie de opdracht te geven de vervolging van wietteelt te staken tijdens het experiment. Volgens Donner kan de Kamer deze motie niet aannemen omdat de minister van Justitie over het vervolgingsbeleid gaat. Ook zei hij dat geen enkele minister van Justitie, 'van welke kleur dan ook', voor een experiment kan zijn omdat het gedogen van wietteelt in strijd is met internationale verdragen.

Toen hem door Rouvoet (ChristenUnie) werd gevraagd hoe het dan kan dat hij minister is terwijl de verkoop van soft drugs in coffeeshops wordt gedoogd, zei hij dat dit beleid al bestond voordat hij als minister aantrad en dat de Kamer het maar moet aanpassen als het in strijd met verdragen is.

Acht maanden geleden had Weekers in een interview met de Volkskrant uitgelegd waarom zijn partij zich achter PvdA, D66 en GroenLinks had geschaard, die al jaren hameren op een experiment met het gedogen van wietteelt. 'Wij hebben altijd gezegd dat minister Donner van Justitie de geesten rijp moest maken voor legalisering in internationaal verband, maar we zien dat we daar niet verder mee komen', zei Weekers toen.

Hij noemde het in dat vraaggesprek 'nonsens' dat het huidige softdrugsbeleid in gevaar zou komen als lidstaten van de Europese Unie het signaal krijgen dat Nederland nog meer gaat gedogen. 'Ik ga ervan uit dat er in Brussel mensen zitten met intellectueel vermogen. Ik kan in het buitenland niet uitleggen dat het spul illegaal wordt verkregen, maar legaal wordt verkocht. Donner en Remkes zeggen ook dat internationale verdragen zich verzetten tegen het gedogen van wietteelt. Ik ben wel gevoelig als er er harde juridische punten op tafel komen, maar er is altijd de democratie om dat te veranderen. We hoeven ons niet neer te leggen bij wat vijftig of honderd jaar geleden als norm is gesteld.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden