VVD-top bespreekt kwestie 'bed, bad en brood'

De bewindslieden van de VVD worden vandaag tijdens hun wekelijkse interne beraad bijgepraat over het overleg met coalitiegenoot PvdA over de opvang van illegalen. Volgens minister Edith Schippers, die de vergadering leidt, is er geen sprake van een crisis.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra staat de pers te woord na afloop van het overleg in Torentje over de opvang van illegalen.Beeld anp

Wel ligt er een 'complex probleem' op tafel, dat voor beide partijen erg belangrijk is en waar tijd voor nodig is om goed te kijken wat de mogelijkheden zijn en wat niet mogelijk is. Schippers zei dat voorafgaande aan het bewindspersonenoverleg van de VVD op het ministerie van Algemene Zaken. Premier Mark Rutte, die normaal de voorzitter is, kon er in verband met een andere afspraak niet bij zijn.

Volgens minister Stef Blok is het uitgangspunt nog altijd om eruit te komen. 'Ik ben altijd optimistisch. Ik ga nu de laatste stand van zaken horen.'

Lees ook: Wie buigt in bed en brood-debat?

Coalitiepartners VVD en PvdA voeren tot in Straatsburg strijd hoe om te gaan met uitgeprocedeerde asielzoekers. De kwestie verdeelt de coalitie, er zijn weinig thema's waarover de partijen het zo fundamenteel oneens zijn.

Coalitieoverleg uitgesteld

Het voor vanmiddag geplande coalitieoverleg tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen is uitgesteld. De partijen gaan nu morgen na de wekelijkse ministerraad weer om de tafel.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bevestigde vandaag het uitstel voor beraad in eigen kring, op het moment dat hij aankwam bij het Torentje van premier Mark Rutte voor intern VVD-overleg. 'Het is lastig. Daarom gaan we er even tijd voor nemen. We moeten niet zwichten voor alle druk en haast. Het is een belangrijk issue. We zoeken naar oplossingen', aldus Zijlstra.

Partijen menen dat het niet nodig is om het vandaag weer heel laat te maken, omdat er geen deadline is in het dossier. Nu is het even beraden in eigen kring en dan morgen weer verder.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei vandaag voorafgaande aan een debat in de Tweede Kamer dat de regeringspartijen VVD en PvdA rustig verder moeten doorpraten om een oplossing te vinden voor hun meningsverschil over de opvang van illegalen.

Volgens hem is er geen sprake van een kabinetscrisis. Wel is het kabinet volgens Asscher geconfronteerd met een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa 'waar je op verschillende manieren tegenaan kan kijken en waar het kabinet zich afvraagt hoe je daarop moet reageren'.

De PvdA vindt dat gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers die hier illegaal verblijven, voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) moeten bieden. De VVD voelt daar niet voor, omdat dat volgens de liberalen een aanzuigende werking kan hebben op asielzoekers. Gisteren praatten de regeringspartijen tot half vier 's nachts over de kwestie, maar zonder resultaat. Eerder werd gemeld dat het overleg vandaag om 16.00 uur verder zou gaan.

PvdA-leider Diederik Samsom staat de pers te woord na afloop van een overleg in Torentje over de opvang van illegalen.Beeld anp
Premier Rutte staat de pers te woord na afloop van het overleg in het Torentje gisteravondBeeld anp

Complexe materie

Het is volgens Asscher geen geheim dat dit een gevoelig onderwerp is in de samenleving, maar ook in de politiek. 'Dus dan moeten we zoeken naar een adequate oplossing', zei hij. Het is hele complexe materie en de uitspraak van het comité maakt aan die complexiteit niet direct een einde, benadrukte hij. 'Daar moeten we een weg in vinden.'

Op de vraag of Asscher verwacht dat er vandaag een oplossing komt, zei hij: 'Ik stel daar nooit deadlines aan, dat heeft meestal ook geen zin.' Zo lang doorvergaderen als gisteren is niet altijd goed, erkende Asscher. 'Je denkt: misschien als we nog even doorpraten, kom je eruit. Maar op een gegeven moment ben je gewoon te moe en denk je: we hadden veel eerder naar huis moeten gaan. Achteraf denk ik dat we het onderdeel 'bed' wat eerder hadden moeten laten prevaleren', grapte de minister.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) tijdens een overleg in Torentje over de opvang van illegalen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden