VVD-talent Dijkhoff (34) nieuwe staatssecretaris Justitie

Kamerlid Klaas Dijkhoff (34) wordt de nieuwe staatssecretaris van het ministerie van Justitie. Samen met de nieuwe minister Ard van der Steur (45) zal hij het nieuwe VVD-duo vormen op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Klaas Dijkhoff.Beeld anp

De 34-jarige Dijkhoff en de nieuwe minister Van der Steur zijn de opvolgers van hun partijgenoten Fred Teeven en Ivo Opstelten, die moesten vertrekken vanwege de bonnetjesaffaire. Teeven sloot vijftien jaar geleden, toen nog als officier van justitie, een omstreden miljoenendeal met een drugshandelaar. De kwestie werd de twee bewindslieden noodlottig toen onlangs bleek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de zaak.

Dijkhoff zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD en is sinds zijn zeventiende lid van de liberale partij. De Brabander geldt als een groot talent binnen zijn partij. Hij was diverse keren campagneleider van de VVD. In de Kamer heeft hij zich vooral beziggehouden met inlichtingendiensten, terrorisme, cybersecurity en Europese kwesties.

Dijkhoff doorliep het gymnasium in Eindhoven. Op de middelbare school viel hij op door zijn liberale gedachtegoed en kreeg daardoor de bijnaam Bolkestein, naar de toenmalige VVD-voorman. Daarna studeerde hij rechten aan de Tilburg University. Hij is gepromoveerd op het onderwerp oorlogsrecht. Tijdens zijn promotietraject doceerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg en de Hogeschool Inholland. Hij richtte daarnaast een juridisch adviesbureau op dat zich ook bezighield met ICT-zaken.

In 1998 sloot hij zich aan bij de VVD. In eerste instantie bij de afdeling in Breda, waar hij de functies van secretaris en vicevoorzitter vervulde. In 2009 werd hij gekozen als lijsttrekker voor de Bredase gemeenteraadsverkiezingen. Hij wist de lokale kiezer te overtuigen: onder zijn leiding werd de VVD in Breda de grootste partij in de gemeenteraad. Hij werd fractievoorzitter.

Van der Steur

Ard van der Steur, de nieuwe minister van Justitie, is een goede prater en daarmee het tegenovergestelde van zijn voorganger Ivo Opstelten. Lees hier het profiel van van der Steur.

Kamerlid Klaas Dijkhoff (34) wordt staatssecretaris.Beeld anp

Subsidieverstrekking en jihadgangers

Als Kamerlid kreeg Dijkhoff in 2010 Kamerbrede steun voor een motie waarin hij de regering opriep om de subsidieverstrekking aan ontwikkelingsorganisaties die hun directeur een hoger salaris uitbetalen dan 124.000 euro per jaar stop te zetten. Tijdens de verkiezingen in 2012 behaalde Dijkhoff 3.200 voorkeursstemmen. Hij werd vervolgens aangesteld als woordvoerder veiligheid, openbare orde en politie.

In 2013 gaf hij zijn raadszetel op om zich volledig op zijn werkzaamheden in de Tweede Kamer te concentreren. Hij hield zich onder meer bezig met ontwikkelingssamenwerking en mensenrechtenbeleid. Dijkhoff maakte zich hard voor een motie die het uitreizen naar gebieden waar een gewapende strijd wordt gevoerd onmogelijk maakt. Hij pleitte ook, met succes, voor het ontnemen van het Nederlanderschap als bewezen wordt dat personen voor een terreurorganisatie hebben gevochten. Ook zorgde Dijkhoff er met een motie voor dat de uitkering van jihadstrijders wordt stopgezet.

Beëdiging vanmiddag
Van der Steur en Dijkhoff worden worden naar verwachting vanmiddag officieel beëdigd door de koning.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Hij wordt vanmiddag aangesteld als minister van Justitie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden