Update

VVD stemt tegen afschaffen weigerambtenaar; PVV niet

Knarsetandend heeft de VVD vandaag gestemd tegen het afschaffen van de weigerambtenaar. Dit gaat lijnrecht in tegen de standpunten van de partij en dan vooral die van het liberale Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, die fel tegen weigerambtenaren is. Toch haalde het voorstel dat de weigerambtenaar moet verbieden wel een meerderheid, dankzij de PVV.

Sebastiaan Timmermans
Jeanine Hennis-Plasschaert. Beeld anp
Jeanine Hennis-Plasschaert.Beeld anp

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent diende een motie in om een einde te maken aan het fenomeen van de gewetensbezwaarde overheidsdienaar die geen homoseksuele stellen wil trouwen. Ze vroeg daarbij om een hoofdelijke stemming, zodat elk Kamerlid apart voor of tegen moet zeggen. De PVV stemde mee met de meeste oppositiepartijen, zodat er een ruime Kamermeerderheid ontstond; 84 Kamerleden stemden voor de motie, 58 tegen.

PVV en VVD gelden als felle tegenstanders van de weigerambtenaar. Maar het CDA, en ook de SGP (die voor het kabinet essentieel is voor een meerderheid in de Eerste Kamer), staan erop dat ambtenaren gewetensbezwaren mogen hebben. En om de vrede in de coalitie te bewaren werd er dus tegen de motie en daarmee voor de weigerambtenaar gestemd door de coalitiepartijen.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemde het dan ook 'triest' dat de motie werd aangenomen. Hij tweette: 'Triest. Motie trouwambtenaar aangenomen. Bij Kamermeerderheid is kennelijk noch de joodse, noch de christelijke traditie in veilige handen.'

'Het is tandenknarsend en tenenkrommend', erkende Hennis eerder, maar ze stemde wel tegen de motie van GroenLinks, in afwachting van het advies dat het kabinet van de Raad van State heeft gevraagd.

Goedpraten

'Met de beste wil van de wereld kan ik de weigerambtenaar niet goedpraten. Maar de realiteit is dat ieder Kamerlid zich niet zelden geconfronteerd ziet met een worsteling tussen drijfveren, idealen en principes versus het pragmatisme dat nodig is om tot besluitvorming te komen. Een land door de crisis slepen doe je niet door alleen maar hard te roeptoeteren vanaf de zijlijn', zo verdedigde Hennis haar optreden.

Ineke van Gent, die zag daar haar motie een meerderheid kreeg, riep het kabinet op om zo snel mogelijk een einde te maken aan de weigerambtenaar.

Ook Alexander Pechtold was tevreden. 'De weigerambtenaren kunnen met pensioen 84-58 #motieaangenomen !', tweette hij. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt was minder te spreken: 'Jammer dat Kamer gewetensbezwaarde ambtenaren burgerlijke stand per motie wil afschaffen. Een inperking van vrijheid.'

Het COC toonde zich ook opgetogen. 'We rekenen er op dat nu ook het kabinet niet langer treuzelt en snel verbiedt dat Nederlandse ambtenaren in de uitoefening van hun functie discrimineren', aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp, die verder aangaf 'tereurgesteld' te zijn in de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden