VVD: stem tegen steunpakket zou gedoe in Nederland opleveren

Het kabinet lijkt vandaag zoals verwacht de benodigde meerderheid in de Tweede Kamer voor het nieuwe steunpakket voor Griekenland te zullen behalen. VVD, PvdA, D66 en onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein hebben gezegd voor te stemmen en zijn samen goed voor 89 zetels. Desondanks is het debat vandaag fel. PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd dat hij een motie van wantrouwen zal indienen. Volg het debat in ons liveblog.

Silke Spierings
Minister van Financiën Dijsselbloem (links) en premier Rutte, vandaag bij het debat over noodsteun een Griekenland. Beeld anp
Minister van Financiën Dijsselbloem (links) en premier Rutte, vandaag bij het debat over noodsteun een Griekenland.Beeld anp

Kamerlid Mark Harbers voerde het woord namens de VVD en kreeg het zwaar te verduren. Voordat hij zijn verhaal kon beginnen, stond CDA-leider Sybrand Buma al bij de microfoon om te vragen waar fractievoorzitter Halbe Zijlstra is. De afwezigheid van de VVD-fractievoorzitter noemde Buma 'duiken'. Ook D66-leider Alexander Pechtold had moeite met Zijlstra's afwezigheid.

Harbers moest verantwoorden waarom de VVD vóór het steunpakket zal stemmen, terwijl de partij liever geen steun meer aan Griekenland geeft. PVV-leider Geert Wilders stond al snel na Buma bij de microfoon om Harbers eraan te herinneren dat de VVD het steunpakket nog tegen kan houden. Als de VVD-fractie tegenstemt is er namelijk geen meerderheid.

Maar dat zal de VVD niet doen, zoals gisteren al bekend werd. Harbers legde uit dat de VVD voor het pakket zal stemmen omdat het geen zin heeft als alleen Nederland tegenstemt terwijl andere landen in Europa voor zijn. 'Dan komt Nederland alleen te staan in Europa.' Ook is hij bang dat er in Nederland 'gedoe ontstaat' wanneer de VVD haar steun intrekt en er geen meerderheid is voor het voorstel. Dat is het hem niet waard. Op de vraag van Sybrand Buma of er vanuit het kabinet druk is uitgeoefend op de VVD-fractie, stelde Harbers dat de VVD-fractie 'haar eigen afweging heeft gemaakt'.

Lees ook: De kloof tussen Rutte's Griekse belofte en beleid

Het is de paradox van Ruttes uiterst offensieve verkiezingscampagne van 2012. De ramkoers en de soms groteske verkiezingsbeloften maakten de VVD groter dan ooit, maar daarna ging het schuren toen bleek dat Rutte zijn eerste toezegging ('de hypotheekrenteaftrek staat als een huis') al snel opgaf zodra hij met de PvdA om tafel zat. De tweede belofte (1000 euro belastingverlaging voor de werkenden) sneuvelde niet veel later. (+)

VVD-woordvoerder Harbers en D66-leider Pechtold (op de rug) tijdens het debat van vandaag. Beeld anp
VVD-woordvoerder Harbers en D66-leider Pechtold (op de rug) tijdens het debat van vandaag.Beeld anp

Oppositie

De oppositiepartijen, met D66 als uitzondering, laten weinig van het akkoord heel. PVV, SGP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus zouden Griekenland liever uit de eurozone zien vertrekken. GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-leider Emile Roemer stelden dat ze niet tegen steun aan Griekenland zijn, maar dat het pakket hen te rechts is. D66-leider Alexander Pechtold, die zich achter het steunpakket schaarde, stelt dat de partijen verantwoordelijkheid moeten nemen.

Wilders kondigde aan later in het debat een motie van wantrouwen in te dienen. 'Nederland verdient een premier die opkomt voor Nederland, en niet voor de Grieken en gelukszoekers.' Zoals verwacht herinnerde Wilders premier Rutte aan de verkiezingsbelofte van 2012 die hij nu breekt. Wilders noemt het 'verraad', de premier is een 'Pinokkio van de Lage Landen, met een neus tot aan Athene'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden