VVD stelt hoge en lage BTW-tarieven ter discussie

De VVD wil in de Tweede Kamer bespreken of het verschil tussen het hoge en lage BTW-tarief kan worden opgeheven....

‘Het zou veel duidelijkheid scheppen als er één tarief geldt. Bij een heffing van circa 14 procent kan het systeem voor de overheid budgettair neutraal worden gewijzigd. De vraag is wat het betekent voor de koopkracht van mensen. Want voedingsmiddelen zullen dan duurder worden, maar bijvoorbeeld huizen weer 5 procent goedkoper’, aldus Aptroot dinsdag.

Nu vallen onder meer voedingsmiddelen, zorgproducten, schoolboeken, kunstvoorwerpen en arbeidsintensieve diensten, zoals de schoenmaker, de kapper en schilderwerkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan vijftien jaar, onder het lage tarief.

Volgens de VVD'er is nu vaak onduidelijk waarom het ene product wel onder het lage tarief valt en het andere niet. Zo is het volgens hem raar dat zowel educatieve tijdschriften als magazines met ‘een verstrooiend karakter’ en seksbladen onder de 6 procentheffing vallen. ‘Tegelijk is het heel gek dat over educatieve cd-roms en andere digitale leermiddelen die steeds meer gebruikt worden in het onderwijs, 19 procent betaald moet worden.’

Aptroot wil eind dit jaar nog een debat in de Tweede Kamer over het BTW-stelsel. Volgens hem is het niet mogelijk om het belastingsysteem op korte termijn aan te passen. Zo wordt de begroting van Financiën voor 2006 al deze week besproken. ‘Het is echt een onderwerp voor de langere termijn, omdat wijzigingen ook in Europa geregeld moeten worden.’

MKB-Nederland spreekt van een onzinnige plan van de VVD. ‘Het lage tarief is vooral voor de eerste levensbehoefte van mensen. Als je dat afschaft dan maak je in een klap voor een heleboel mensen het leven duurder’, aldus secretaris fiscale zaken J. Warmerdam van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers. Volgens hem weegt het oplossen van problemen met educatieve cd-roms en seksbladen niet op tegen de economische impact door de negatieve gevolgen voor de koopkracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.