VVD: Sociale huur ook voor middeninkomens

De VVD vindt dat er meer corporatiehuizen (huur tot 652 euro) beschikbaar moeten komen voor mensen met een inkomen tot 43.000 euro per jaar. Nu mag slechts 10 procent van de sociale woningen naar mensen met meer dan 33.614 euro.

Betty de Boer. © ANP

Wie net iets meer verdient, valt dus meestal in het gat tussen de corporatiewereld en de zo veel duurdere vrije huursector.

Mensen met een middeninkomen zouden voor een corporatiehuis misschien wel iets meer kunnen betalen dan de eigenlijke doelgroep, opperde het liberale Kamerlid Betty de Boer vandaag in vragen aan minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Daarmee zouden ze het vervallen van staatssteun voor hun huizen, waardoor de corporaties zelf meer kosten hebben, kunnen goedmaken.

Een derde van het aantal huizen in Nederland is sociale woningbouw, aldus de VVD. 'In totaal hebben we zo'n 2,4 miljoen sociale huurwoningen. Aangezien de doelgroep voor een sociale huurwoning kleiner is, kan een deel van het socialewoningbouwbestand aangewend worden om de middeninkomens te huisvesten. Het liefst via het verkopen van de woning, maar als de nieuwe bewoner liever huurt, dan dat laatste.'

Woningcorporaties hebben de woningen én de faciliteiten zoals Koopgarant om mensen met middeninkomens in staat te stellen een woning te kopen, stelt De Boer. 'Mensen bouwen via eigen woningbezit een stuk vermogen op met het aflossen van de woning. Dit is sociaal, liberaal en emanciperend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.