VVD & SGP: 6 overeenkomsten (en 3 verschillen)

Het bezoek van premier Rutte aan de SGP-jongeren hield twitterend en opiniërend Nederland dit weekend flink bezig. Lijken de VVD en de SGP echt steeds meer op elkaar of valt dat wel mee? Zes overeenkomsten en drie verschillen.

Premier Rutte was dit weekend te gast bij de SGP-jongeren.Beeld Martijn Beekman/ de Volkskrant

De overeenkomsten

1. Centjes

Het op orde brengen van het huishoudboekje: dat is niet alleen het mantra van premier Rutte. Ook de SGP van fractievoorzitter Kees van der Staaij zweert hierbij. Degelijke overheidsfinanciën en het terugbrengen van de staatsschuld vinden beide partijen essentieel.

De huidige tussenformatie is volledig gericht op die schatkist. De coalitiepartijen zullen forse maatregelen moeten nemen. En om hiervoor ook in de Eerste Kamer een meerderheid te vinden, is de steun van de SGP cruciaal. Het argument bezuinigen omdat het nu eenmaal moet, zal bij hen in goede aarde vallen.

2. Immigratiebeleid
De VVD (en vooral de PVV) hebben zich de laatste jaren steeds harder opgesteld ten opzichte van immigratie. Er worden strengere eisen gesteld aan gezinsmigratie en de instroomcijfers moeten naar beneden. Ook de SGP stemt mee met de coalitie. Zelfs als het om heikele kwesties als de jonge Mauro gaat. Toen vond de SGP dat het niet aan de Tweede Kamer is om zich over individuele gevallen te buigen.

3. Kleine overheid
De staat is belangrijk, maar moet zeker niet te groot zijn. Zowel VVD als SGP pleiten voor een zo klein mogelijke overheid. Taken die ook door anderen gedaan kunnen worden, moeten vooral niet vanuit Den Haag worden geregeld.

De partijen verschillen wel van mening over wie dat vervolgens wel doet. De VVD is gericht op marktwerking, terwijl de SGP wijst op het maatschappelijke middenveld.

4. Drugs
Dit is nog zo'n terrein waarop de VVD en de SGP elkaar steeds meer naderen. De SGP ziet niets in het gedogen van welke drugs dan ook. Het ontstaan van de Nederlandse softdrugs-cultuur was hen een gruwel.

Maar het tij is gekeerd. VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven scherpen de regels steeds verder aan. Wietpassen, het verbieden van hasj uit het buitenland, coffeeshops op loopafstand van scholen sluiten, het Nederlanse drugsbeleid wordt steeds strenger. Tot tevredenheid van Kees van der Staaij.

5. Kunduz
De missie naar Kunduz werd door 78 Tweede Kamerleden gesteund. Ook de SGP stemde mee met het kabinetsvoorstel. Dat is belangrijk voor premier Rutte, omdat gedoogpartner PVV tegen is. Daardoor is de steun van oppositiepartijen cruciaal.

Van oudsher is de SGP voorstander van een sterk Nederlands leger. Dat daar nu fors op wordt bezuinigd, krijgt dan ook niet de goedkeuring van de SGP.

6. Kunst en cultuur
Vrijwel de gehele oppositie was fel tegen de forse bezuinigingen op kunst en cultuur van staatssecretaris Zijlstra (VVD). Behalve, jawel, de SGP. De partij vindt dat instellingen vaker de eigen broek moeten ophouden en stemde in met een bezuiniging van 200 miljoen euro.

De verschillen

1. Ontwikkelingssamenwerking
Er zijn ook terreinen waar de SGP en VVD lijnrecht tegenover elkaar staan. Misschien wel de politiek gevoeligste is ontwikkelingssamenwerking. De SGP vindt dat je juist in tijden van crisis niet mag bezuinigen op de hulp aan de allerarmsten.

De VVD vindt dat hier wel op kan worden bespaard. Maar nog belangrijker is dat een forse vermindering van dit budget voor de PVV een eerste voorwaarde is om überhaupt te praten over bezuinigingen op andere terreinen.

2. Weigerambtenaar
De VVD ziet zich als groot pleitbezorger van gelijke rechten voor homoseksuelen. Het homohuwelijk, adopteren van kinderen, gelijke rechten voor de partner bij overlijden. De VVD steunt dit allemaal.

Maar in een precaire gedoogcoalitie is het geven en nemen. Omdat het kabinet in de Eerste Kamer afhankelijk is van de SGP moet deze partij te vriend worden gehouden. Groot was dan ook de opwinding toen de vingers van de liberale fractie omhoog gingen vóór het in stand houden van de weigerambtenaar. Doordat de PVV wel tegen stemde was er uiteindelijk een parlementaire meerderheid, maar niet dankzij de VVD. Hoe moeilijk die partij dat ook vond.

3. Ethische Zaken
Alle echte verschillen tussen VVD en SGP zitten in de ethische vraagstukken. Daar zal niet snel iets aan veranderen. De VVD zal op zaken als euthanasie (hoewel de partij tegen het initiatief van Uit Vrije Wil is om de wetgeving te verruimen) en abortus nooit verbieden. De SGP zal hier nooit mee instemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden