VVD-Senaatsfractie lijkt tegen opheffing verbod godslastering

De Senaatsfractie van de VVD 'neigt ernaar' dinsdag niet in te stemmen met de opheffing van het verbod op godslastering. Dat zegt VVD-senator Heleen Dupuis.

VVD-senator Heleen Dupuis.Beeld anp

Ze bevestigt berichtgeving daarover in het Nederlands Dagblad. De Eerste Kamer debatteert vandaag over het initiatiefvoorstel van D66 en SP om artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht te schrappen. De Tweede Kamer stemde in april voor het voorstel, alleen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen. Ook zonder de steun van de VVD-senatoren lijkt het voorstel op een meerderheid in de Eerste Kamer te kunnen rekenen.

De initiatiefnemers menen dat in dit geval de vrijheid van meningsuiting beperkt wordt en dat dit zwaarder weegt dan de godsdienstvrijheid. Dupuis heeft 'een lichte neiging' de andere kant op te redeneren. 'Je kunt er ook anders naar kijken en het verbod zien als een uitwerking en verscherping van de godsdienstvrijheid.' Volgens Dupuis blijft ze trouw aan haar liberale principes, aangezien 'de godsdienstvrijheid het allereerste liberale principe was'.

Symbolische waarde
Desondanks stemde de VVD-fractie in de Tweede Kamer wel voor het initiatiefvoorstel. Daarover zegt Dupuis: 'Als wij niet van elkaar van mening mogen verschillen moet je de Eerste Kamer afschaffen.' En, grappend: 'Ik heb theologie gestudeerd in Leiden. Dat zullen ze weten ook.'

De senator voegt toe dat het wetsartikel een 'symbolische waarde' heeft. 'Als veel mensen zich onveilig gaan voelen door het afschaffen van het verbod, waarom zou je het dan doen?'

In maart dreigden ChristenUnie en SGP nog dat hun steun aan kabinetsplannen in gevaar zou komen als de regeringspartijen VVD en PvdA voor het schrappen van het verbod zouden stemmen. Tijdens de vorige kabinetsperiode trok de VVD haar steun voor afschaffing van het verbod in, om de SGP niet voor het hoofd te stoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden