VVD schrikt van 'geldsmijterij' 100-dagentour

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartij VVD zegt geschokt te zijn door de ,,geldsmijterij'' van het kabinet tijdens zijn gesprekken met de samenleving gedurende de eerste honderd dagen sinds zijn aantreden.

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot is er voor meer dan 3,2 miljoen euro aan opdrachten uitbesteed voor manifestaties, filmpjes en presentaties. ,,Dat is schokkend voor alleen maar een reclameshow voor dit kabinet.''

Maandag stuurde premier Jan Peter Balkenende een overzicht naar de Tweede Kamer van de kosten voor de organisatie van de honderddagentournee. Tijdens de zomer bleek dat de ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin) opdrachten niet volgens de regels hadden aanbesteed. De Tweede Kamer was daar zeer ontstemd over.

Openbare aanbesteding

Opdrachten boven de 137.000 euro behoren openbaar aanbesteed te worden om meerdere bedrijven een kans te geven. Koenders raakte in opspraak omdat hij zonder openbare aanbesteding de organisatie van het evenement Het akkoord van Schokland eind juni in handen gaf van het bedrijf BKB van Lennart Booij en Erik van Bruggen, twee partijgenoten van de minister.

Kort daarna bleek dat ook Rouvoet bij de organisatie van de Kindertop op 6 juni de regels niet in acht heeft genomen. Ook hij schakelde zonder aanbestedingsprocedure een bedrijf in, het evenementenbureau Kuiters. Net als Koenders beriep Rouvoet zich op tijdnood.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden