VVD, PvdA maken zich op voor verkiezingen

Coalitiepartners VVD en PvdA zijn los van elkaar begonnen met voorbereidingen voor volgende verkiezingen. Beide partijen hebben een week geleden een commissie aangesteld om een nieuw verkiezingsprogramma te schrijven.

Mark Rutte en Diederik Samsom voor aanvang van het debat bij Pauw in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld anp

Aan het eind van een partijraad in Amersfoort deze zaterdag kondigde VVD-partijvoorzitter Henry Keizer aan dat de volgende bijeenkomst op 12 december een nieuwe invulling krijgt. Het thema 'krimp en urbanisatie' maakt plaats voor een discussie over het programma voor de volgende verkiezingen. Die moeten leiden tot het kabinet-Rutte III, voegde hij er lachend aan toe.

Keizer installeerde een week geleden een programmacommissie onder leiding van Eerste Kamerlid Jan Anthonie Bruijn. Onder anderen oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, ING-commissaris Robert Reibestein en Haags wethouder Boudewijn Revis nemen deel.

Twee dagen daarvoor presenteerde de PvdA haar commissie, met daarin onder anderen partijvoorzitter Hans Spekman, partijleider Diederik Samsom en zijn rechterhand in de Kamerfractie Martijn van Dam. Ook Adri Duivesteijn, die als senator het kabinet aan het wankelen bracht door tegen zorgplannen van minister Schippers te stemmen, is commissielid.

Premier Mark Rutte en partijvoorzitter Henry Keizer.Beeld anp

Maart 2017

De samenwerking tussen VVD en PvdA duurt op papier nog tot maart 2017, maar in de praktijk drijven de fracties in de Tweede Kamer steeds verder uit elkaar. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra erkende in Amersfoort dat vanuit de fracties weinig nieuwe gezamenlijke initiatieven ontstaan. Hij liet zich echter niet verleiden tot uitspraken over vervroegde verkiezingen.

De ideologische tegenpolen VVD en PvdA vonden elkaar in 2012 in een pragmatische benadering van de economische crisis: een van hervormen en bezuinigen. Nu de economie aantrekt en het regeerakkoord grotendeels door beide Kamers is, voelen de fracties zich vrijer het eigen profiel op te poetsen. Wat de partijen nog bindt, is de hoop op het electoraal verzilveren van het economisch herstel.

PvdA-leider Diederik Samsom (L) en voorzitter Hans Spekman.Beeld anp

Premier Rutte blijft zijn geloof in de samenwerking verkondigen. 'Er ligt nog veel stof voor de schaar', stelde hij. Een groter zorg van de premier is mogelijk de machtige oppositie in de senaat. Een verenigde oppositie kan daar elk kabinetsplan afschieten. De oppositie in de Tweede Kamer vond elkaar in het verzet tegen de magere Justitiebegroting.

Het kabinet gaat daarom in de Eerste Kamer inventariseren wat precies de wensen zijn, zei Zijlstra zaterdag in Amersfoort. De oppositie wil geld voor de politie, het OM en de rechterlijke macht. De Eerste Kamerfracties mogen uitleggen wat dat concreet betekent. Extra geld is er niet, waarschuwde Zijlstra. Het moet binnen de justitiebegroting te regelen zijn of andere ministeries moeten inleveren. 'Het is geen free ride.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden