VVD-prominent Meijdam opgestapt om 'schijn van belangenverstrengeling'

VVD-prominent Henry Meijdam is per direct opgestapt als commissaris namens de provincie Noord-Holland bij de Schiphol Area Development Corporation (SADC). Dit is het directe gevolg van het deze week verschenen eindrapport van de Commissie Operatie Schoon Schip, die de bestuurscultuur van de provincie heeft onderzocht.

Henry Meijdam.Beeld ANP

De 51-jarige VVD'er is op dit moment een belangrijk adviseur van het kabinet en met name van zijn partijgenoot minister Schultz van Haegen, als voorzitter van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur.

Uit het onderzoek komt ex-gedeputeerde Meijdam naar voren als een functionaris met vele petten op, waardoor de schijn van belangenverstrengeling op de loer ligt. De commissie noemt hem een netwerker die als een kameleon de rollen van gedeputeerde, ondernemer, adviseur en partijgenoot door elkaar laat lopen. Ook de warme contacten tussen de vastgoedsector en Meijdam worden vermeld.

Wegduwen
Meijdam liet gisteren weten 'zelf de functie ter beschikking te hebben gesteld'. 'Ik laat me door niemand wegduwen.' Hij zegt dat de feiten niet anders zijn dan voor het rapport, maar dat 'de beleving van de feiten' wel is veranderd. 'Gedeputeerde Staten wisten van mijn functies, maar nu wordt er blijkbaar anders tegenaan gekeken. De schijn van belangenverstrengeling wordt mij nu verweten. Als dat zo is, dan trek ik mijn conclusies. Mijn integriteit is me heilig.'

Na zijn periode als VVD-gedeputeerde (1998-2005) en zijn burgemeesterschap van Zaanstad (2005-2006) begon Meijdam samen met zijn vrouw een adviesbureau, Meijdam & Overmars, 'bureau voor markt en overheid'. Tegelijkertijd was hij namens de provincie commissaris bij SADC, een vastgoedonderneming gevormd door Schiphol, de provincie en de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. Ook was hij voorzitter van de VVD-Kamercentrale en lobbyde hij voor bouwbedrijven en projectontwikkelaars.

Hooijmaijers
Meijdam was de voorganger van Ton Hooijmaijers, de VVD'er die een centrale rol speelt in het eindrapport en die door justitie wordt verdacht van corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. In het Operatie Schoon Schip-rapport staat dat Meijdam zijn opvolgers in de provincie Noord-Holland beïnvloedde en probeerde te overreden met bepaalde bouwprojecten verder te gaan. Behalve op Hooijmaijers wordt gedoeld op de toenmalige VVD-gedeputeerde Laila Driessen, nu burgemeester van Leiderdorp.

De commissie belicht een e-mail van Meijdam aan Driessen waarin hij zijn toen net als gedeputeerde begonnen partijgenote op het hart drukte vooral door te gaan met bepaalde bouwprojecten. 'Ambtelijk probeerden sommigen van het (merendeels sociaal-democratische) ambtenarengezelschap hier een halt aan toe te roepen, maar Ton heeft dapper standgehouden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden