VVD opent aanval op Dijkstal over 'Van Traa'

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken is door zijn eigen VVD-fractie in de Tweede Kamer stevig gekapitteld. De liberalen namen hem zijn 'gebrek aan bezieling' kwalijk om personele gevolgen te verbinden aan het falend toezicht van hoge politie-ambtenaren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De aanval van vice-voorzitter Korthals van de VVD-fractie op de vice-premier en leider van de liberale bewindslieden was verrassend. Onder het leiderschap van Bolkestein hebben dergelijke zware politieke meningsverschillen zich niet eerder openlijk gemanifesteerd. Fractieleider Bolkestein gaf Korthals woensdag toestemming om Dijkstal op de vingers te tikken.

Dijkstal en minister van Justitie Sorgdrager zijn door de Tweede Kamer verplicht in september met een plan van aanpak te komen waaruit blijkt wat hun maatregelen tegen justitie- en politie-ambtenaren zijn naar aanleiding van de crisis in de opsporingsmethoden. De kans is groot dat er geen ontslagen vallen, maar eerder overplaatsingen. Minister Sorgdrager is gedurende het driedaagse debat geen moment in grote problemen gekomen.

Dijkstal had kamerbreed ongenoegen gewekt over zijn inzet om op het personele vlak in de politie-organisatie gevolgen te verbinden aan 'Van Traa'.

Het debat spitste zich toe op te nemen persoonlijke maatregelen tegen de Haarlemse korpschef R. Straver, onder wiens verantwoordelijkheid opsporingsmethoden uit de hand liepen.

Korthals: 'Wat steekt mij nu in de benadering van de minister van Binnenlandse Zaken? Er heerst in de Kamer vrijwel unaniem het idee dat er iets moet veranderen. De minister heeft misschien dezelfde gedachte, maar hij werpt alleen maar moeilijkheden op, waardoor duidelijk wordt dat het niet kan.'

De vice-premier moest door het stof voor de Tweede Kamer en zei het zich persoonlijk te hebben aangetrokken. Dijkstal beklemtoonde dat hij 'de urgentie van de zaak zeer, zeer belangrijk' vond. Hij wilde 'het beeld wegnemen' dat hij zich verschuilde achter de formele juridische kant. Dijkstal had de hoge verwachtingen willen temperen door te benadrukken dat het juridisch vrijwel is uitgesloten Straver aan te pakken.

Op allerlei manieren ontweek Dijkstal de vraag of hij werkelijk de intentie had om de Haarlemse korpschef Straver uit zijn functie te ontheffen. De minister had zich afgevraagd wat hij moest en kon doen, maar ging er niet op in of hij daadwerkelijk iets wilde doen.

Hij ontkende ook dat de zaak was 'afgekaart' in een onderhoud met Haarlems burgemeester Pop. Deze had dat eerder in een vraaggesprek te kennen gegeven. De mededelingen hadden Dijkstal onaangenaam verrast. 'Waar ik probeerde zorgvuldig te handelen, was dit voor mij uitermate ongelukkig.'

Korthals bekritiseerde de manier waarop Dijkstal advies had gevraagd aan de landsadvocaat. Als zijn inzet was geweest dat er ontslag moest volgen, had Dijkstal een heel ander advies gekregen.

Korthals twijfelde aan 'de mentale instelling van de minister'. De VVD-woordvoerder, die naast zijn kamerlidmaatschap advocaat is, gaf er blijk van dat volgens hem wel degelijk mogelijkheden zijn om Straver aan te pakken.

Na afloop van het debat werden PvdA-woordvoerder Kalsbeek en VVD-kamerlid Korthals bestormd met de vraag waarom zij genoegen hadden genomen met de minimale toezeggingen van Dijkstal. Korthals: 'Het had allemaal mooier gekund, maar in het licht van Dijkstals eerder opstelling is het voldoende.'

De VVD'er was te spreken over Dijkstals veranderde houding, maar ook vanwege zijn toezegging dat er geen deal is gesloten tussen Pop, Straver en Dijkstal over het aanblijven van de politiechef. Korthals: 'Dat biedt openingen.'

Commissievoorzitter Van Traa liet gisteravond na het debat doorschemeren dat er koppen zullen moeten rollen. Hij gaf aan dat Dijkstal nog niet het gezag uitstraalt om het vertrouwen in de politie te herstellen. Sorgdrager is daar naar zijn mening met het justitie-organisatie beter in geslaagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden