VVD op pijnbank in debat Hirsi Ali

VVD-prominenten worden tijdens het debat over de affaire-Hirsi Ali aan de tand gevoeld door de Tweede Kamer...

Van onze verslaggevers Michiel Kruijt en Raoul du Pré

Kort na middernacht neemt het spoeddebat over de nationaliteit van Ayaan Hirsi Ali een heel aparte wending. PvdA-leider Bos wil van Tweede-Kamervoorzitter Weisglas weten wat er is gezegd op de avond van 15 mei in de werkkamer van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). Weisglas roept zijn plaatsvervanger op en beantwoordt achter de katheder voor ‘gewone’ Kamerleden de vragen van Bos, een tamelijk unieke situatie.

Verdonk had op die avond in mei Weisglas en twee andere VVD-prominenten, fractievoorzitter Van Beek en vice-premier Zalm, bij zich geroepen om hen te vertellen van het nieuws dat snel wereldkundig zou worden: dat Hirsi Ali door het opgeven van valse personalia nooit Nederlandse was geworden.

De Kamervoorzitter bevestigt tijdens zijn ondervraging nog eens wat eerder al is uitgelekt: dat Verdonk zei dat het onderzoek naar Hirsi Ali klaar was, waarop de voorzitter de minister vroeg het dan maar zo snel mogelijk naar de Kamer te sturen.

Van Beek, die zijn laatste avond als VVD-fractievoorzitter beleeft, wordt ook meteen om uitleg gevraagd. Hij zegt niet de indruk te hebben gehad dat de brief over Hirsi Ali nog dezelfde avond uit zou gaan. Daarop besluit de Kamer dat de vierde aanwezige ook maar aan de tand moet worden gevoerd. Rond half een moet Zalm zich vanuit zijn huis in Scheveningen naar het Binnenhof spoeden. Zijn ondervraging levert ook niet veel nieuws op: hij heeft tijdens dat overleg om uitstel gevraagd en dacht dat Verdonk die avond nog niets aan de Kamer zou sturen,

Het is inmiddels half twee en nog steeds is niet duidelijk of de verwachting uitkomt dat er in dit spoeddebat geen grote schade voor de regeringscoalitie zal ontstaan. De oppositie heeft uren eerder harde kritiek geuit op de ‘overhaaste’ handelswijze van Verdonk. ‘Met iets meer zorgvuldigheid zou enorm veel ellende te vermijden zijn geweest’, had Bos eerder op de avond gezegd. Halsema (GroenLinks) had gedreigd dat Verdonk ‘grote fouten’ heeft gemaakt die niet zonder politieke gevolgen kunnen blijven. Welke precies zijn door de onverwachte ondervraging naar diep in de nacht verschoven. Alleen uit het tot dan toe rustige optreden van de regeringspartijen valt op te maken dat minister Verdonk vermoedelijk niet in gevaar zal komen.

CDA-fractievoorzitter Verhagen had Verdonk nog wel gevraagd spijt te betuigen over haar overhaaste optreden, maar had niet verder aangedrongen toen de minister bij haar standpunt bleef dat zij niet anders had kunnen handelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden