VVD neemt uitslag referendum over

De VVD zal de uitkomst van het referendum over de Europese grondwet zonder beperkende voorwaarden overnemen, zoals fractieleider Van Aartsen wil. Dat verwachten ingewijden in de fractie...

ANP

Van Aartsen zei donderdag dat zijn fractie pas begin volgende week een standpunt zal innemen, dat is na het referendum in Frankrijk. De fractievoorzitter wilde donderdag nog niet op het fractieberaad vooruitlopen, maar zei wel dat hij geen voorstander is van het stellen van voorwaarden, zoals CDA en PvdA hebben gedaan.

Die partijen nemen de - niet bindende - volksraadpleging alleen over bij een opkomst van minstens 30 procent. Het CDA stelt bovendien nog de eis dat er bij een nee-stem een duidelijke uitslag van minimaal 60 procent tegen de grondwet moet zijn.

CDA en PvdA gaven die duidelijkheid al weken geleden. Vrijwel alle andere partijen in de Kamer nemen de uitslag hoe dan ook over, de VVD was de enige partij die dit nog open hield.

In de VVD-fractie is inmiddels nog maar een zeer kleine minderheid tegen het geven van duidelijkheid vooraf. Europawoordvoerder Van Baalen is een van hen. Hij vindt dat hij als volksvertegenwoordiger de plicht en het recht heeft om te doen wat in het belang is van Nederland, onafhankelijk van de uitslag van het referendum.

Als de neecampagne wint wegens anti-euro-sentimenten of uit onvrede over het kabinet-Balkenende, wil Van Baalen dat meewegen in zijn oordeel. Ook speelt voor hem een rol dat Nederland bij een Frans ‘ja’ totaal alleen kan komen te staan in Europa.

Maar Van Baalen heeft de strijd in de fractie verloren. Een meerderheid steunt VVD-aanvoerder Van Aartsen die de uitslag hoe dan ook wil overnemen.

Binnen de Eerste-Kamerfractie van de VVD bestaat wel weerstand tegen het plan van Van Aartsen. ‘Een raadplegend referendum is voor ons uitdrukkelijk raadplegend’, zei voorzitter Rosenthal van de VVD-senatoren donderdag.

Van Aartsen zal de VVD-senatoren bij de besluitvorming betrekken. Maar feitelijk komt de Eerste Kamer alleen aan bod als de Tweede Kamer na een ja bij het referendum de Europese grondwet ratificeert. Als de Tweede Kamer niet ratificeert, hoeft de senaat helemaal niets te doen.

Ingewijden in de VVD en rond VVD-staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) sluiten overigens uit dat hij aftreedt als de bevolking de grondwet verwerpt. In ieder geval zal de VVD niet aandringen op zijn vertrek.

Fractievoorzitter Van Aartsen blijft onverbeterlijk optimistisch over de uitslag volgende week woensdag. ‘Ik reken nog steeds op een nipte meerderheid voor een ja’, aldus Van Aartsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden