VVD neemt afstand van eigen Hongarije-groep

De VVD distantieert zich van een eigen Hongarije-werkgroep die aanbevelingen heeft gedaan voor het midden-Europa-beleid van de liberalen. Het rapport van de werkgroep is aangeboden aan VVD-leider Bolkestein, die vandaag met een groep partijgenoten vertrokken is naar Boedapest en Bratislava voor een ontmoeting met zusterpartijen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Enkele weken geleden presenteerde 'de VVD-Hongarije-werkgroep' een rapport aan de Tweede-Kamerfractie, waarin zij pleitte voor het isoleren van Slowakije en Roemenië vanwege hun behandeling van Hongaarse minderheden. Ook werd de aanbeveling gedaan het autonomiestreven van de Hongaren in Slowakije te ondersteunen en de Europese geldstroom aan Slowakije te staken.

Na vragen van ongeruste Slowaakse politici aan Nederlandse diplomaten in Bratislava over de Hongaars-nationalistische koers van een Nederlandse regeringspartij, verklaarde de VVD-fractie dat de werkgroep helemaal niet tot de partij behoorde.

De drie opstellers van het rapport, fractiemedewerker Wilders, uitgever Pierik en taalkundige Maracz, medewerker van het Oost-Europa Instituut, hadden volledig uit eigen naam gehandeld.

Het persbericht dat het uitbrengen van het rapport begeleidde, repte weliswaar van de 'VVD-Hongarije-werkgroep' en was getypt op het briefpapier van de fractie, maar dit had geen betekenis.

Het rapport was uit de Tweede Kamer verzonden naar de Slowaakse en Roemeense ambassades. Fractielid J.D. Blaauw: 'Ik weet echt niet meer in welk wikkeltje; misschien was het wel een VVD-envelop. Tja, een vergissing.'

Internationaal VVD-secretaris Van Baalen zegt dat het partijbestuur de conclusies van het rapport niet onderschrijft. 'Pas bij toetreding tot Europa zal de meetlat worden gehanteerd. Het is te vroeg om Slowakije en Roemenië op voorhand af te wijzen.' Ook van de overige aanbevelingen distantieert het bestuur zich. Van Baalen reist met Bolkestein mee, evenals Wilders, een van de leden van de Hongarije-werkgroep.

De discussie over de Nederlandse houding jegens Hongarije is ook doorgedrongen tot een extreem-rechts Hongaars weekblad, Magyar Forum. Het blad neemt het op voor het werkgroepslid Maracz, wiens boek Hongaarse kentering in wetenschappelijke kring omstreden is. Er zou in Nederland een hetze tegen Maracz gaande zijn, waarbij nog net geen sprake is van 'boekverbranding onder de Dom van Utrecht'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden