VVD naar het midden

Het conceptverkiezingsprogramma van de VVD, dat gisteren werd gepresenteerd, mikt op de grote groep kiezers in het midden van het politieke spectrum....

Het programma is kort en concreet. Het kan met het CDA, maar met enige goede wil ook met de PvdA worden uitgevoerd. Net als de PvdA kiest de VVD terecht voor gratis kinderopvang voor werkende en ondernemende ouders. Dat de VVD een miljard euro meer uittrekt voor het onderwijs, zal de sociaal-democraten ook deugd doen. De liberalen verlangen in ruil voor deze investering wel dat het kennisniveau op de basisscholen omhoog gaat. De scholen voor voortgezet onderwijs zijn voortaan zelf verantwoordelijk voor het binnenboord houden van jongeren die nog geen diploma hebben. Verder pleit de VVD voor prestatiebeloning voor leraren en voor meer bijscholingsfaciliteiten.

De liberalen willen als enige grote partij een direct gekozen burgemeester. Het CDA wil daar niet aan, de PvdA alleen een door de raad gekozen burgemeester.

Elementen die het CDA zullen aanspreken zijn het ongemoeid laten van de premievrijstelling voor 65-plussers voor de AOW. Het is jammer dat de VVD het niet aandurft de pensioengerechtigde leeftijd geleidelijk te verhogen. Zo doet de vreemde situatie zich voor dat de VVD en het CDA mooi weer spelen als het gaat om de kosten van de vergrijzing, terwijl de sociale partners de – bij de kiezers impopulaire – ideeën van de PvdA om de AOW te fiscaliseren, steunen.

De VVD wil de bijstand voor de 41 duizend jongeren onder de 27 afschaffen onder het motto ‘er is genoeg te doen in de samenleving’. Dit is gemakzuchtig populisme. De VVD heeft geen programma voor tewerkstelling van laaggeschoolden (wat PvdA en CDA wel hebben). Bovendien maken gemeenten steeds meer werk van het handhaven van strenge voorwaarden voor een uitkering. Ook jongeren, die buiten hun schuld tijdelijk op bijstand zijn aangewezen, hebben daar recht op.

De partij belooft de kiezers een belastingverlaging van maar liefst 3 procent voor alle schijven van de inkomstenbelasting. Door deze koopkrachtstijging kan de nominale loonstijging beperkt blijven. Voor de financiering van deze lastenverlichting rekent de VVD op extra belastinginkomsten door economische groei. Ook wordt een heffing voorgesteld op het vermogen van woningbouwverenigingen. Die heffing van 1,2 procent levert 3,5 miljard euro op. Althans: op papier. Want in de praktijk maken de woningbouwverenigingen niet zoveel winst en zullen ze die belasting alleen kunnen betalen door te lenen. Voor de rente draaien dan weer de huurders op.

Uitwerking van de financiële dekking van de VVD-voorstellen is dringend gewenst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden