VVD: musea altijd gratis

De VVD wil dat de twintig musea die meer dan een miljoen rijkssubsidie ontvangen altijd gratis toegankelijk zijn. Het publiek heeft daar recht op, omdat het al een hoop belastinggeld aan de musea kwijt is en ook omdat het gaat om ons erfgoed dat er te zien is....

ANP

Tweede Kamerlid Nijs stelde het plan maandag voor tijdens de behandeling van de kunst- en cultuurbegroting. Ze vroeg staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) de twintig musea een plan van aanpak te laten maken.

Nijs wil de buitenlandse bezoekers wél laten betalen: ‘Want die hebben geen belasting betaald en het is ook niet hun erfgoed.’

In Groot-Brittannië zijn de musea ook gratis en bij sommige is de bezoekersstroom zo gegroeid, dat het verlies aan entreegelden ruimschoots wordt goed gemaakt door bestedingen in de museumwinkel en in het restaurant.

De PvdA kwam eerder met het plan de musea een dag per week gratis toegankelijk te maken en lijkt daar voorlopig bij te willen blijven. Andere partijen toonden zich maandag ook nog niet erg enthousiast over het plan van Nijs.

D66 denkt, net als de LPF, dat het niet haalbaar is buitenlanders wel te laten betalen en vreest bovendien voor verschraling van het aanbod door verminderde inkomsten. GroenLinks denkt dat het een verkapte bezuiniging is, maar Nijs bestreed dit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden