VVD-minister: ik heb mijn uiterste best gedaan om stakingen te voorkomen Onderwijsbonden wijzen CAO-bod Hermans af

De vakbonden wijzen ook het laatste CAO-bod van minister Hermans van Onderwijs van de hand. Zij gaan door met de voorbereiding van de stakingsacties in de derde week van januari....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Onderhandelaar T. Rolvink van de Algemene Onderwijsbond noemde het verschil tussen eis en bod gisteren te groot. 'Ik heb een kater van deze gang van zaken. De minister brengt ons in een situatie die wij niet hebben gewild.'

Hermans reageerde teleurgesteld op de afwijzing. 'Ik heb mijn uiterste best gedaan om stakingen te voorkomen. Mij was gevraagd een fatsoenlijk bod neer te leggen en ik weet dat ik dat heb gedaan.'

Hij verhoogde zijn eerdere loonbod van 2,25 procent salarisverhoging gisteren naar 2,8 procent over anderhalf jaar: 2,1 procent per 1 mei dit jaar en 0,7 procent per 1 april volgend jaar. De eindejaarsuitkering van 0,2 procent uit zijn eerste bod vervalt.

Verder wil hij een einde maken aan de tweejarige salarisstops (na achttien jaar doceren krijgt de leerkracht twee jaar geen salarisverhoging) in de lerarencarrières. Iedereen die daarmee eerder te maken heeft gehad, wordt alsnog gecompenseerd. Daarnaast zal Hermans, zoals premier Kok aankondigde, een hoger uitvallende inflatie compenseren.

De onderwijsbonden rekenen voor dat dit bod de leraren in 1999 een gemiddelde loonsverhoging van 'slechts 1,4 procent' oplevert. Over de eindejaarsuitkering was volgens hen niet gesproken. Zij gingen ervan uit dat die bleef bestaan. 'Zo niet, dan is het helemaal onvoldoende', aldus Rolvink.

Het laten vervallen van de salarisstops noemen AOB, CNV, CMHF en de Vereniging van schoolleiders een 'aardig verhaal'. Maar de voorwaarde van Hermans dat 'het boek van de achterstanden daarmee wordt gesloten' staat de bonden niet aan. 'Zeker niet nu er een bod wordt neergelegd waarbij we opnieuw een achterstand oplopen', legt CNV-onderhandelaarster J. Rovers uit.

Hermans zei na afloop oprecht verwacht te hebben dat het nieuwe bod voldoende was om verder te onderhandelen. 'Ik heb de afgelopen weken alles gedaan om extra geld van het kabinet te krijgen en mijn eigen begroting tot in alle uithoeken uitgekamd.'

De VVD-minister krijgt van zijn collega's jaarlijks 150 miljoen gulden voor het hogere loonbod en vond zelf 125 miljoen op zijn begroting voor het schrappen van de salarisstops. De incidentele kosten van die maatregel, 120 miljoen de komende vier jaar, betaalt hij ook uit de eigen begroting.

De onderhandelaars verklaren de impasse waarin de onderhandelingen nu zijn beland, uit het feit dat Hermans weigert in gemiddelde loonstijgingen te rekenen. 'Hij telt de twee verhogingen bij elkaar op, maar dat geeft geen reëel beeld', aldus de AOB.

Hermans verwijt de bonden op zijn beurt dat zij vasthouden aan een inflatiepercentage van 1,75 procent, terwijl de verwachting 1 procent is. Zij zouden hun eis van 3,5 procent voor 1999 volgens hem met 0,75 procent naar beneden moeten bijstellen.

'Ik ben bereid ruim een miljard gulden voor de verbeteringen van lerarensalarissen uit te

trekken. Het woord is nu aan de bonden. Zij moeten bewegen. Ik heb mijn best gedaan', zegt Hermans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden