Update

VVD met nieuw asielbeleid op ramkoers met PvdA

Binnen een week na de afstraffing bij de provinciale verkiezingen koerst de VVD aan op een directe confrontatie met coalitiepartner PvdA over het asielbeleid. De liberalen willen volledig stoppen met asielopvang van niet-Europese vluchtelingen in Europa. Het kabinet moet zich daarvoor gaan inspannen. Voor de PvdA is dit onaanvaardbaar: de VVD zal moeten inbinden, laat die fractie weten.

Malik AzmaniBeeld Freek van den Bergh

De VVD maakte het nieuwe partijstandpunt zondagavond openbaar. Volgens bronnen in de coalitie is er de afgelopen tijd naarstig aan gewerkt, in eerste instantie in overleg met de PvdA. Toen bleek dat de coalitie het hierover niet eens zal worden, heeft de VVD besloten haar eigen weg te kiezen. Bronnen in de PvdA reageerden zondagavond vooral verbaasd: zij wijzen erop dat het plan sowieso kansloos is, omdat er ook buiten de PvdA om geen Tweede Kamermeerderheid voor te vinden zal zijn. De sociaal-democraten vragen zich daarom vooral af hoe hard de VVD dit wil gaan spelen.

VVD-fractiewoordvoerder en Kamerlid Malik Azmani toonde zich zondagavond vastberaden. Hij zegt niet langer 'machteloos te willen toekijken' hoe mensen dagelijks verdrinken in de Middellandse Zee. Vorig jaar kwamen meer dan drieduizend mensen om bij de oversteek naar Europa.

Column Sheila Sitalsing over het voorstel

'Ik zie twee mogelijkheden. 1. De VVD wil na de jongste verkiezingsoverwinning zo snel mogelijk de PvdA lozen en nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer uitschrijven. 2. Goena goena bestaat.'

Ontwrichting van de samenleving

'De alsmaar stijgende toestroom van vluchtelingen zorgt daarnaast voor ontwrichting van de samenleving: het draagvlak voor opvang neemt af, het zet onze sociale voorzieningen onder druk en weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist. Met het creëren van voldoende veilige opvang in de regio maken we asielaanvragen in Europa overbodig. Waarom moeten vluchtelingen helemaal naar Europa reizen om een veilige haven te vinden? We zullen als Europa moeten investeren in het cre­eren van veilige havens in de regio. Het geld dat we nu aan opvang in Europa besteden, kunnen we daar veel efficiënter besteden.'

Het asielbeleid is een Europese zaak: Nederland alleen kan niets doen aan het sluiten van de buitengrenzen. Maar de VVD wil op zijn minst dat de nieuwe VVD-staatssecretaris, Klaas Dijkhoff, binnen Europa gaat pleiten voor een radicale aanpak.

Azmani wijst op de explosieve stijging van het aantal vluchtelingen: vorig jaar 626 duizend, 191 duizend meer dan in 2013. 'Het huidige Europese migratiesysteem is onhoudbaar en vormt een groot risico voor onze veiligheid', zegt Azmani. 'De terreur van IS in het Midden-Oosten en nu ook in Libië jaagt mensen in de handen van de smokkelaars die daaraan grof geld verdienen. Op deze wijze wordt bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen. Azmani vreest daarnaast dat 'ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden'.

'Op de PVV-toer'

Het VVD-plan om de asielstroom naar Europa in te dammen is zondagavond zeer kritisch ontvangen. Alleen PVV-leider Geert Wilders noemde het voorstel van Malik Azmani geweldig: ‘Hopelijk geen loze belofte. Ik stel voor: snel de PvdA lozen en met ons uitvoeren!’ Behalve de PvdA, ChristenUnie en D66 regeerde ook GroenLinks negatief. Kamerlid Linda Voortman wil snel een Kamerdebat over deze ‘proefballon’ die het kabinet als het aan haar ligt zo snel mogelijk moet doorprikken. ‘De VVD gaat met dit voorstel echt op de PVV-toer. Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd met internationale afspraken.’ VluchtelingenWerk noemde het plan ‘een ­niet-realistische oplossing voor niet-bestaande problemen’.

PvdA principieel oneens

Het PvdA-Kamerlid Attje Kuiken laat weten dat de PvdA het principieel met de VVD oneens is. 'Nederland moet een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd. Natuurlijk moeten we streven naar een gezamenlijk asielbeleid dat smokkelaars de pas afsnijdt, maar Europa afsluiten voor vluchtelingen is voor de PvdA onaanvaardbaar.' De VVD beklemtoonde zondagavond dat de partij dit 'onaanvaardbaar' niet als een stopteken ziet. De liberalen gaan hoe dan ook proberen een Kamermeerderheid te krijgen voor hun standpunt.

De VVD krijgt niet alleen meteen nul op het rekest bij de PvdA, maar ook bij twee van de loyale oppositiepartijen. ChristenUnieleider Arie Slob reageerde zondagavond, door de VVD via Twitter te wijzen op het Internationale Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties. D66-leider Pechtold vermoedt dat de VVD de aandacht afleidt van andere problemen. 'Bah bah bah!', twitterde hij. 'De VVD gaat ruzie zoeken over de rug van asielzoekers. Nieuw belastingstelsel is kennelijk te moeilijk, dus crisissfeer scheppen.'

Een jongetje dat door de Italiaanse kustwacht is gered. Hij zat op een boot waarmee migranten de Europese kust vanuit Libië probeerden te bereiken.Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden