VVD-leider Zijlstra: stop wildgroei fiscale prikkels

De VVD roept het kabinet op tot een radicale verandering en versimpeling van het Nederlandse belastingstelsel. Belastingen mogen niet meer gebruikt worden om de samenleving te prikkelen, te sturen en te beïnvloeden. De Belastingdienst moet zich beperken tot de kerntaak: geld innen. Alle toeslagen moeten daarom worden afgeschaft en omgezet in lagere belastingen.

Robert Giebels
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (midden). Beeld anp
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (midden).Beeld anp

Dit stelt Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, vandaag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Hij haakt aan bij de steeds luidere roep vanuit Den Haag om een fiscale stelselwijziging, dertien jaar na de vorige. In het verleden is het belastingstelsel grofweg elke tien jaar aangepast aan de veranderde samenleving. Sinds 2001 is bijvoorbeeld het aantal zelfstandige ondernemers spectaculair gestegen.

De PvdA-ministers Asscher van Sociale Zaken en Dijsselbloem van Financiën zinspeelden recentelijk al op een aanstaande noodzakelijke herziening van het belastingstelsel. Een volgend kabinet zou daarmee moeten komen, maar het huidige kabinet moet de voorbereidingen treffen. Asscher en Dijsselbloem willen vooral de lasten op arbeid omlaag brengen om werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te stimuleren.

Een belastingherziening mag niets kosten, dus willen de PvdA'ers geld binnenhalen met milieuheffingen en het zwaarder belasten van vermogen.

Wildgroei aan fiscale prikkels
VVD'er Zijlstra vindt het belastingstelsel 'verworden tot een moloch die op een onzinnige manier geld rondpompt en een maakbare samenleving nastreeft'. Hij signaleert een wildgroei aan fiscale prikkels om 'de keuzes van mensen te beïnvloeden'. Keuzes om wel of niet zonnepanelen op het dak te leggen, te roken, elektrisch te rijden, schulden te maken of groen te beleggen. 'Daardoor zijn we het overzicht volledig kwijt geraakt'.

Kees van Dijkhuizen, nu de financiëele man van 'staatsbank' ABN Amro, heeft voor het kabinet al in 2012 de contouren van een nieuw en vereenvoudigd belastingstelsel geschetst. Van Dijkhuizen gaat niet zo ver als Zijlstra die het toeslagensysteem karakteriseert als 'een onzinnige carrousel van belastinggeld'. In plaats van alle toeslagen af te schaffen, stelt Van Dijkhuizen onder andere voor ze allemaal in één nieuwe huishoudentoeslag te stoppen.

Van Dijkhuizen wil ook een groot aantal aftrekposten en belastingkortingen afschaffen en de huidige vier belastingschijven terugbrengen naar twee, waarbij bijna twaalf van de dertien miljoen belastingbetalers in de eerste vallen. Verder moet voor iedereen de maximale hypotheekrenteaftrek uiteindelijk 30 procent worden en gaan AOW'ers hetzelfde belastingtarief betalen als werkenden. Van Dijkhuizen 'betaalt' zijn plannen vooral met een btw-verhoging.

Het kabinet reageert uiterlijk 1 juli op de voorstellen van Van Dijkhuizen bij monde van de staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes. Die zei, in debat met D66-leider Pechtold, het verlagen van de lasten op arbeid als zijn droom te beschouwen maar het voor een stelselwijziging nog te vroeg te vinden. 'Het is nog niet de tijd om de belastingen dramatisch te hervormen maar wel om daarover na te denken', aldus Wiebes.

Lees het opiniestuk van Halbe Zijlstra: 'Weg met toeslagen, verlaag belastingen'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden